BiH

Kanton iz kojeg masovno odlaze ljekari: “Plate i uslovi su loši, mladi nemaju motiva”

Tačne podatke koliko je ljekara napustilo Unsko-sanski kanton niko nema, no jedno je sigurno – ne radi se o malim brojkama kažu poznavaoci prilika.

Doktori - Faktor.ba

Svakim danom je sve veći broj ljudi koji iz Bosne i Hercegovine odlaze u potragu za boljim životom. Državu napuštaju stručnjaci iz raznih oblasti, a naročito ljekari i medicinski kadar. Zastrašujuća i poražavajuća činjenica je to da domaće vlasti ne rade ništa kako bi ponudile alternativu.

Tačne podatke koliko je ljekara napustilo Unsko-sanski kanton niko nema, no jedno je sigurno – ne radi se o malim brojkama kažu poznavaoci prilika, javlja BHRT. Zbog čega odlaze doktori?

– 130 ljekara na 100.000 stanovnika što je veliki obim posla za ljekare ovdje. Uslovi rada su loši, plate su loše, sve druge stvari koje se odnose na edukaciju, tako da mlade kolege koje završe nemaju nikakav motiv da dođu ovdje i zaposle se, a oni koji rade, razmišljaju ili već odlaze, kaže Amir Rekić, v. d. predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

Država za školovanje jednog doktora uloži više od 100.000 maraka, ali su znanje i sposobnost jednog stručnjaka zapravo neprocjenjivi.

– U narednih pet godina, to je već podatak star godinu dana, znači u naredne četiri godine očekujemo da još pedesetak ljekara specijalista ode u penziju, što će onda stvarno urušiti naš zdravstveni sistem i nismo svjesni da smo ušli u urušavanje zdravstvenog sistema u USK. Podaci iz manjih domova zdravlja koje smo dobili su takvi da kažu da je već nekoliko konkursa neuspješno bilo raspisano za, na primjer ljekara opšte prakse. Od mlađih ljekara niko se nije javio i nema interesa, naglašava Rekić.

U Kantonalnoj bolnici u Bihaću kažu kako trenutno ljekari ne odlaze, iako je to ranije bila praksa.

– Mlađi specijalisti da i, dakle, sekundarci, ljekari koji su tu i koji odrađuju svoj staž i čekaju uslove za specijalizaciju. Kada su u pitanju medicinari, to je već druga priča. Najveći problem nam je taj odlazak srednjeg medicinskog kadra, kaže Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Na masovne odlaske upozoravaju i iz kantonalne Službe za zapošljavanje. Ipak, iz Službe upozoravaju da ni oni nemaju tačne brojke o odlasku doktora, s obzirom na to da se većina onih koji odlaze uopće i ne odjavljuje.

– Najveći broj doktora odlazi iz ustanova, to jest sa gotovih radnih mjesta i ne budu na evidenciji nezaposlenih. Puno je njih, ali uvijek je veći broj onih što odlaze direkt iz radnog odnosa jer svakako ostaju zbog svoje egzistencije na evidenciji u radnom odnosu do krajnjeg roka dok ne dobiju papire i odu vani, navodi Nedžad Veladžić iz Odjeljenja za posredovanje pri zapošljavanju SZZ USK.

Odlazak medicinskog kadra najviše brine građane, naročito one starije. Ako se u obzir uzme neprekidni trend odlaska ljekara, postavlja se pitanje – ko će ljude liječiti?

Pored doktora i medicinara, odlaze svi oni koji za svoj rad i trud rad žele biti cijenjeni i poštovani. A takvih je samo u tekućoj godini više od 80.000. Odlazi mladost, odlazi pamet. Ne samo iz USK nego iz cijele Bosne i Hercegovine. U budućnosti, ovaj period ćemo proučavati pod nazivom velika seoba naroda, piše BHRT.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh