BiH

Obilježena 77. godišnjica oslobođenja Stoca od fašizma

Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić na 77. godišnjicu oslobođenja Stoaca od fašizma poručio je da
se na skupove poput današnje mora odazivati ne samo zbog prošlosti, već i kako bi se antifašisti
nadahnuli za naredne bitke. Antifašisti su danas ponovo defilovali kroz ovaj grad sa porukama
jedinstva, zajedništva i borbe za bolje društvo.

– Danas imamo druge fašiste. Živimo u neofašističkom društvu i konačno moramo početi voditi bitke sa današnjim fašistima. Kada ih uspijemo pobijediti bićemo sretnije društvo i naši mladi će prestati odlaziti, te će se početi vraćati. Našim venama teče ideja antifašizma.

Današnja Evropa počiva naantifašizmu, iako i tamo buja neofašizam, koji će siguran sam biti pobijeđen od progresivnih snaga,izjavio je Đulić.

Gost u Stocu danas je bio Luka Džanko – penzionisani general Hrvatske vojske. U Stocu je, kaže, bio na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada se ovaj gradić branio pred tenkovima JNA.
– Nažalost, 1991. sve je krenulo naopako i završilo kako je završilo. Danas sam ovdje i sretan sam jer smo išli iz pobjede u pobjedu. Prvo 1945. s Partizanima, a onda i 1995. kada smo se odbranili i oslobodili fašizma Slobodana Miloševića, naveo je Džanko.

Jučer je u selu Orašlje odana poštu žrtvama fašizma iz 1945. i 1993, a program će danas biti nastavljen zajedničkim ručkom u Parku iza spomenika NOR-a, a završit će programom u kafiću Nota gdje će nastupiti bend Helem Nejse.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh