BiH

Robotika: Iz Mostara lansiran satelit u atmosferu

Bosanskohercegovački tim koji učestvuje na Robotičkoj olimpijadi, započetoj 27. juna lansirao je iz Mostara satelit u obliku kocke, koji je u Zemljinoj atmosferi izvršio različita mjerenja. Nakon toga rezultati su proslijeđeni takmičarskoj komisiji.

Robotika: Iz Mostara lansiran satelit u atmosferu - Haber.ba

Kocka je izvršila mjerenja pritiska, vlažnosti zraka i temperature. Ona će napraviti fotografije dvije vrste – UW zračenja i zagađenosti zraka. BH ansa nam nije odobrila da kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere, pa smo se dosjetili da je lansiramo uz pomoć silka. Kocku sada šaljemo takmičarskoj komisiji. Sve zemlje će u isto vrijeme slati rezultate. Nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju, izjavio je mentor bh. tima Anes Hadžiomerović.

Članica bh. tima Fatima Sidran je također sretna i ponosna na kolege i sebe.

Mnogo neprespavanih noći je za nama. Bilo je zanimljivo i ovo je jedno od najboljih iskustava u životu. S obzirom da nismo imali sve resurse morali smo pustiti mašti na volju, i tako smo na kraju sve postigli, kazala je Sidran.

Osim nje, bh. tim su činili Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar, te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh