BiH

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje do novembra

Na sjevernoj hemisferi septembarski ekvinocij, odnosno ravnodnevica, ove godine desit će se 22. septembra, a jesen prema proračunima astronoma u Bosni i Hercegovini počinje u 21 sat i 20 minuta.

“Za nas klimatologe jesen traje od 1. septembra, a završava 30. novembra, dok za astronome jesen traje sve do 21. decembra”, otkrio je meteorolog FHMZ-a Bakir Krajinović.

Kako je poručio, ove jeseni očekujemo višu srednju temperatura zraka u poređenju s prosječnom temperaturom za tridesetogodišnji period od 1981. do 2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, dodaje on, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru: “Što se do sada i pokazalo izmjerenim temperaturama na meteorološkim stanicama.” prenosi “Radiosarajevo“.

U oktobru i novembru pomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura za ove mjesece.

Jesen 2021. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija.

“I pored toga što se tokom jeseni očekuju više srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji donose znatno niže temperature zraka od uobičajenih.

Tokom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padavina trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz od 1981. do 2010. godine. Raspored padavina biće neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvom dijelu novembra. Ukupne količine padavina trebale bi biti približno jednake količinama izmjerenim tokom jeseni 2020. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh