BiH

Talibani se raspoređuju uz dolinu Pandžšir, nastoje je staviti pod blokadu pred početak napada

Talibanski borci raspoređuju se uz dolinu Pandžšir te su zauzeli tri okruga na sjeveru Afganistana koja su držali lokalni militanti.

Riječ je o okruzima – Bano, Deh Saleh, i Pul e-Hesar – u provinciji Baghlan. Ta tri okruga prošlog tjedna zauzeli su lokalni militanti stvarajući tako prvi oružani otpor Talibanima koji su prije desetak dana zauzeli i Kabul. No, Talibani sad tvrde kako su vratili kontrolu nad ova tri okruga.

Glasnogovornik Talibana, Zabihullah Mujahid, rekao je kako su u isto vrijeme zauzeli položaje bliže dolini Pandžšir koja bi mogla postati glavni fokus otpora. Naime, tamo se udružuju ostaci afganistanske vojske i druge oružane skupine koje tvrde da su spremne boriti se protiv Talibana.

Najistaknutiji lider anti-talibanskog pokreta je Ahmad Massoud, sin pokojnog lidera mudžahedina koji su se borili protiv sovjetske invazije Afganistana 80-ih godina.

Trenutačno nema informacija o borbama na prostoru doline Pandžšir, ali glasnogovornik Talibana sugerira kako je ista opkoljena sa svih strana


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh