BiH

U KS mali interes građana za vakcinaciju

Iako vakcina ima dovoljno, interes građana za vakcinacijom nije veliki.

Vakcina - Ilustracija

Plan vlasti u Sarajevu bio je vakcinacija i do četiri hiljade osoba dnevno. Međutim, broj vakcinisanih je manji od očekivanog. Jedan od razloga je što je proces vakcinacije u Kantonu centralizovan. Ako je vakcinisanje javni interes postavlja se pitanje zbog čega nije omogućena i na drugim mjestima, lokalno po opštinama, ambulantama i domovima zdravlja?

U glavnom gradu BiH masovna vakcinacija odvija se isključivo u olimpijskoj dvorani Zetra. 50 metara duga tenda gotovo da nema koga da štiti od sunca jer zatekli smo tek nekolicinu građana koji su došli na revakcinaciju. Već danima traje slabo interesovanje građana za vakcinaciju. Može li ovakva situacija dovesti do željenih rezultata?

Od pola miliona doza Sinofarma koje je direktno od proizvođača kupila federalna Vlada, 20 posto ide za Kanton Sarajevo. Uskoro stižu i doze Pfizera, a Astrazenece trenutno ima oko 20.000. Dovoljno vakcina za masovnu imunizaciju, ali ne prema planu nadležnih. Umjesto četiri hiljade, dnevno se u prosjeku vakciniše oko 1.200 građana.

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza kaže: “Ima veze i sa godišnjim odmorima i sa eventualno dvije vakcine koje su na raspolaganju. Ima veze s tim i da se većina građana vakcinisala van Kantona Sarajevo”.

Iako vlasti apeluju za vakcinaciju činjenica je da oni koji žive udaljeni od sarajevske Zetre, poput stanovnika Tarčina koji su od Sarajeva udaljeni 35 kilometara iz opravdanih razloga ne mogu doći.

“Treba se vakcinisati, samo mi smo daleko, 35 kilometara, gužva, nema parkinga, čekanje, a mi stariji ljudi. Bilo bi dobro da ima ambulantno.”

“Trebala bih se vakcinisati ali ne mogu da idem, nemam auto, daleko mi, pa bi bolje bilo da ovdje negdje bude po ambulantama ili opština Hadžići.”

“Upravo jučer se vakcinisao, Astrazeneka. Javili su da će u porodičnim ambulantama biti vakcinisanje, ja nisam mogao čekati više.”

Na vakcinaciju lokalno, po općinama i mjesnim zajednicama građani će još čekati. Resorno kantonalno ministarstvo je za sada uputilo poziv.

“Treba obezbijediti adekvatno skladištenje, nadzor vakcina, medicinski tim koji bi bio, doktori koji bi sve to nadzirali. U skladu s tim poslat će se timovi tamo gdje postoji zainteresovanost građana”, dodala je Pecikoza.

Osim građana Sarajeva, vakcinisali bi se i studenti drugih gradova, njih oko 12 hiljada, među kojima su i studenti medicine koji studiraju i žive u Sarajevu.

Predsjednik SPUS-a Faruk Dević kaže: “SPUS je podnosio već niz inicijativa resornom ministru Harisu Vraniću, međutim nismo nikad dobili odgovor. Studenti Univerziteta u Sarajevu su mahom morali da idu u druge države. Studenti sa Medicinskog fakulteta su morali da idu u Beograd da se vakcinišu kako bi mogli da nastave sa svojom kliničkom praksom”.

Iako je u Kantonu Sarajevo vakcinacija masovna, nije masovna i promocija važnosti vakcinacije. Dok su druge zemlje uložile milione u kampanje koje promovišu vakcinaciju u BiH tek apeli nadležnih i online savjeti, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh