BiH

Počela masovna vakcinacija u Mostaru

U Mostaru je započela masovna imunizacija građana Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv SARS CoV-2 bez prethodnog naručivanja. Iz Doma zdravlja Mostar prethodno su obavijestili građane da će se do srijede u periodu od 8 do 12 i od 16 do 20 sati održavati dani otvorenih vrata za vakcinaciju, i to u prostorijama Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača i Centra za kulturu. Pristigle su veće količine vakcina AstraZeneca, a vakcinisati se može svaka osoba iz HNK-a, bez obzira na zdravstveno osiguranje ili mjesto prebivališta unutar Kantona.

Problem za domove zdravlja u Mostaru predstavlja činejnica da još uvijek nemaju realne podatke o broju vakcinisanih na terenu. Molili su i susjedne države da dostave određene podatke, međutim još uvijek, kako kažu, ovise o pacijentima koje mole da, ako su se vakcinirali van BiH, to prijave svojim doktorima.

– Kada govorimo o projekcijama necijepljenih i prijavama – podaci su prljavi i to naravno otežava planiranje i procjene narednih dešavanja. Onaj ko se nije cijepio, a nije se ni evidentirao, bilo bi zaista poželjno da učini ovo drugo. Mi smo dosad u našem cijepnom putu vakcinisali nešto više od šest hiljada ljudi, navela je ravnateljica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda.

Trenutno se raspolaže većom količinom Astra Zeneece, a kada pristignu nove doze te ili bilo koje druge vakcine, medicinski radnici poručuju kako će ih odmah pustiti u promet.

– Sve vakcine koje će pristići će se koristiti čim dobiju takozvani ulazni papir od Agencije za lijekove. To obično traje od sedam do deset dana. Očekujemo da to bude već u narednoj sedmici. Ovdje postoji veći interes za Sinopharm u odnosu na druga cjepiva. Uglavnom su zbog putovanja traženije vakcine proizvedene na evropskom tlu. Ipak, sve koje dođu – dobro su došle i iskreno voljela bih i kada bi vlasti više osluškivale što želi građanstvo, kako bismo eventualno dobili najiskoristivije vakcine, kazala je Bevanda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh