BiH

U četvrtak isplata penzija za juli

Najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zagarantovana 478,91, a najviša 2.174,48 maraka. Penziju za mjesec juli primit će 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 penzionera

Penzioneri - Ilustracija/Bug.hr

U skladu sa Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec juli bit će isplaćene u četvrtak, 5. avgusta, preko Jedinstvenog računa riznice FBiH.

Temeljem Uredbe Vlade Federacije BiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrške penzionerima u FBIH, svim korisnicima penzija Federalnog zavoda za penzionono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) koji su rezidenti BiH, uz julsku penziju će biti isplaćen i jednokratni novčani iznos, priopćeno je iz navedenog zavoda. prenosi “Fokus“.

Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove uredbe na snagu. Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zagarantovane penzije i zagarantovanu penziju (478,91 marku), a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji ostvaruju pravo preko visine zagarantovane penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju isplata djeljivog novčanog iznosa.

Najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zagarantovana 478,91, a najviša 2.174,48 maraka. Penziju za mjesec juli primit će 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 penzionera.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli iznose oko 233 miliona maraka, stoji u priopćenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh