BiH

Komšić: Dodik svojim potezima doveo u pitanje RS

Dodik je svojim postupcima, od davanja ordenja ratnim zločincima, preko raspisivanja neustavnih referenduma, do veličanja i slavljenja genocida, na najozbiljniji način doveo u pitanje opstanak manjeg bh. entiteta, naveo je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Željko Komšić - Twitter

Svaki daljnji korak u tome smislu, dodaje Komšić, odnosno pokušaj provođenja zabrane rada institucija države Bosne i Hercegovine, značiti će direktne posljedice u prvom redu po Dodika a onda i po manji. bh entitet.

“Očekujem da demokratski dio međunarodne zajednice hitno proširi sankcije Dodiku, koji je dokazani odmetnik od međunarodnog prava, i čije se najave više ne može tolerisati, jer su direktna prijetnja po stabilnost, mir i sigurnost ne samo regije nego i Evrope”, naveo je Komšić, dodavši:

“Ako je divljaštvo dopušteno Karadžiću koji je proveo genocid, to isto ne može biti dopušteno Dodiku. Podrška u odbacivanju zakonske zabrane negiranja genocida koju mu pružaju politički saveznici iz HDZ-a je zanemariva, ali ne smije biti izgubljena iz vida, niti oproštena.”

Podsjetimo, danas je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hecegovine, ponovo negirao genocid i pravnosnažne presude međunarodnih i domaćih sudova. Održao je konferenciju za novinare odmah nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih zločina. Ponovo je zaprijetio otcjepljenjem. prenosi 2N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh