BiH

Stižu sunčaniji dani bez puno padavina, Sladić objavio prognozu za juni

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do 17 do 22

Par - Pixabay

U Bosni i na sjeveru Hercegovine danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom, a u većem dijelu Hercegovine umjerena naoblaka, rijetko je moguć lokalni pljusak.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do 17 do 22. U Sarajevu oblačno s kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 11 stepeni. prenosi fokus

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), u petak se prognozira sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između pet i devet stepeni, na jugu zemlje do 12. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 stepena.

U subotu u Bosni se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini umjerena naoblaka. Poslijepodne poneki lokalni pljusak je moguć u Bosni. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između šest i 10, na jugu zemlje do 12. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26 stepeni.

U nedjelju će u Bosni sunčanije prije podne. Prolazno naoblačenje od sredine dana prema večernjim satima će usloviti lokalne pljuskove. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar prije podne slab južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 27°C.

SLADIĆ NAJAVLJUJE SUŠE
Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, na svom Facebooku najavio je moguću značajniju sušu nad Balkanom u junu.

On je svoju prognozu objavio na osnovu računanja američkog NCEP-CFSv2 modela.
“Ako je suditi prema izračunima američkog NCEP-CFSv2 modela koji je poprilično uporan i bez nekih značajnijih izmjena ovog mjeseca, u junu bi moglo značajnije zasušiti nad Balkanom! I to sa stilom, uzimajući u obzir da je referentni period modela sada 1991-2020 a ne 1999-2010!”, napisao je Sladić.

U prijevodu to znači: “-0.8/-0.9 mm po danu bi otprilike značilo i oko 30 mm manje u odnosu na uobičajene vrijednosti, koje se kreću oko 90 za Bosnu, i oko 60 mm za Hercegovinu”, naveo je Sladić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh