BiH

Lijepa vijest: Osobe s invaliditetom u KS će dobiti taksi uslugu prilagođenu potrebama

Skupština KS usvojila je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo. Ovo je završna faza inicijative koju je Skupštini uputila zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija.

Vildana Bešlija . Radiosarajevo

“Inicijativu sam upućivala u više navrata, ali se nije mogla ranije realizovati jer ta mogućnost nije postojala u zakonu na federalnom nivou koji regulira ovu oblast. Kad je taj zakon izmijenjen uz zajedničku inicijativu i drugih federalnih zastupnika, stekli su se uslovi da se u istom smjeru uradi izmjena na nivou kantona. Time smo napravili krupan korak da nam kanton i grad budu po mjeri svih naših građana. Naravno, sve je riješeno uz svesrdan angažman, posvećenost i pomoć ministra Adnana Štete.

Sve sam, također, radila u saradnji s osobama s invaliditetom i sretna sam zbog njih, jer znam šta im ovo znači. prenosi “Radiosarajevo“.

Istovremeno se osjećam i tužno, jer neki od njih, nažalost, nisu dočekali da se voze u tom taksiju a dali su znanje, dobru volju, optimizam i energiju da do ovog dođe. Ovom prilikom ne mogu da ne spomenem Jasmina Džemidžića, sit-down komičara, kako je samog sebe zvao, koji je dobar dio svog javnog angažmana posvetio rješenju ovog problema i koji nas je, na žalost, prerano napustio sredinom prošle godine. Jasmine, uspjeli smo”, poručila je Bešlija. p

Zakonom koji je danas usvojen utvrđen je broj dopunskih taksi oznaka za prevoz lica sa invaliditetom. Broj dopunskih taksi oznaka u Kantonu utvrđuje se jednom godišnje na kraju tekuće godine, a na osnovu podataka iz evidencije Ministarstva. Za ovaj Zakon glasalo je 26 zastupnika, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh