BiH

Gudeljević: BiH neće uvoditi PCR test prilikom ulaska u zemlju

Razgovarali smo o pooštravanju mejra za ulaske u BiH i mogućnost uvođenja PCR testova i došli do zaključka da nema potrebe za njihovim uvođenjem jer svakako državljanima ne možemo ograničiti ulazak, rekla je Gudeljević

Ankica Gudeljeviić - Klix

Završen je sastnak predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i premijera FBiH i RS Fadila Novalića i Radovana Viškovića. Sastanku je prisustvovala i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je rekla da BiH neće uvoditi PCR testova prilikom ulaska u BiH.

– Razgovarali smo o pooštravanju mejra za ulaske u BiH i mogućnost uvođenja PCR testova i došli do zaključka da nema potrebe za njihovim uvođenjem jer svakako državljanima ne možemo ograničiti ulazak. Kontrolirati ulazak zahtijeva jak angažman i zadravstvenih djelatnika i inspektorata. Mjere su dovoljno jake i stroge i svi ih se moraju pridržavati – rekla je Gudeljević.

Razgovarali su i o nabavci vakcina te o tome što BiH očekuje.

– Javnost je već upoznata da je konačno proradio COVAX mehanizam. Naravno da nismo zadovoljni, jer nam je rečeno da će vakcine iz ovog mehanizm biti dostupne u prvom kvartalu – kazala je Gudeljević.

Rekla je da rade na tome da ubrzaju drugi kvartal i da su svakodnevno u komunikacij i sa predstavnicima Kovaks mehanizma, EU i svih onih koji su uključeni u nabavku.

– Jutros smo dobili informaciju da će “AstraZeneca” doći 22. aprila, i to 81.000 doza. Počinju stizati količine i najbitnije je da nam redovno stiže dovoljan broj količina koje naše zdravstvene institucije potroše na vrijeme. Ono što je zateklo i mene je da ćemo dobiti više od 100.000 doza Pfizera do kraja šestog mjeseca – kazala je Gudeljević.

Najavila je da će u okviru EU mehanizma u drugom kvartalu biti isporuke vakcina za BiH. Podsjetila je da su potpisali grant s Evropskom unijom u iznosu od 13,7 miliona eura,piše Avaz

U pregovorima su sa Austrijom, koja je zadužena u ime EU za isporuku vakcina zemljama zapadnog Balkana.

– Tu očekujemo oko 140.000 “Pfizer” vakcina. Juče smo i Poljskoj potvrdili da ćemo stupiti u pregovore, a Poljska nudi 380.000 do AstraZenece – rekla je Gudeljević.

Razgovarano je i o aktiviranju koordinacionog tijela pri Vijeću ministara kojem je tokom prošle godine bio otežan rad.

Dodaje da će biti izmijenjeni članovi tog tima i da će početi s radom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh