BiH

Logoraši 27 godina kasnije sa cvijećem na Heliodromu

Predstavnici Udruženja logoraša Mostar po prvi put od zatvaranja logora Heliodrom položili su cvijeće i odali počast ubijenim logorašima ovog logora…

Logoraši 27 godina kasnije sa cvijećem na Heliodromu - Haber.ba

Predstavnici Udruženja logoraša Mostar po prvi put od zatvaranja logora Heliodrom položili su cvijeće i odali počast ubijenim logorašima ovog logora, kod zgrada nekadašnjeg heliodroma, i to na 27. godišnjicu zatvaranja zloglasnog sabirnog logora kroz koji je prošlo deset hiljada nedužnih ljudi, uglavnom Bošnjaka Mostara. Predsjednik Udruženja Emir Hajdarović podsjetio je da je veliki broj logoraša na današnji dan 1994. dočekao slobodu, te da svi 19. mart doživljevaju kao na drugi rođendan.

Bio sam u pet logora, a ovdje sam se najduže zadržao. Ovaj logor je sinonim oduzimanja prava i sloboda. Željeli smo pred zgradom koju smo tada zvali “centralni zatvor” položiti cvijeće, jer je ona bila mjesto mučenja, međutim to nam nije dozvoljeno. Zaposlenici Javne ustanove Fakultet prirodno-matematičkih znanosti nam to nisu dozvolili, iako je zgrada u ovom trenutku napuštena i neupotrebljiva. I to je sraman čin jedne obrazovne institucije koja bi mlade trebala učiti da budu dobri ljudi, rekao je Hajdarović, i najavio da će Udruženje svake naredne godine 19. marta polagati cvijeće na Heliodromu, a možda i na još nekim mjestima stradanja logoraša.

Bivši logoraš Edin Batlak koji je na Heliodromu proveo skoro 300 dana rekao je da je 19. mart njegov drugi rođendan, uz žal što se danas nije moglo do zgrade nekadašnjeg “centralnog zatvora“.

Ponosan sam što među nama danas nema mržnje, jer da ima sigurno bi neko od nas bio spreman i na loša djela. Ovom prilikom pozivam sve ljude u Bosni i Hercegovini da imaju dužni pijetet prema svima koji su stradali u logorima. Neosnovano zatočeništvo je ratni zločin. Ovdje smo danas sjetni, ali i radosni, i vjerujte mi – istina je kada kažem da ono što smo ovdje preživjeli ne želim nikome, pa ni najvećem neprijatelju, kazao je Batlak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh