BiH

Posebna pažnja posvećena nabavci vakcina za BiH kroz COVAX

Ministrica je apelovala na predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije da svojim autoritetom pomognu što skorijoj isporuci vakcina za građane BiH kroz COVAX mehanizam

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine razgovarala je danas u Sarajevu sa dr. Fabiom Scanom, privremenim šefom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za BiH. Razgovarali su o saradnji BiH sa WHO-om u borbi protiv pandemije COVID -19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posebna pažnja bila je posvećena nabavki vakcina za Bosnu i Hercegovinu kroz mehanizam COVAX.

Gudeljević je podsjetila Scana da je BiH među prvim državama potpisala ugovor s GAVI alijansom o nabavki vakcina, polažući veliku nadu u međunarodni mehanizam nabavke kao garant brze isporuke.

Ministrica je apelovala na predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije da svojim autoritetom pomognu što skorijoj isporuci vakcina za građane BiH kroz COVAX mehanizam te naglasila da su sasvim opravdani sumnjičavost, strah i zebnja stanovnika BiH s obzirom da se javnosti iz različitih izvora plasiraju sasvim suprotstavljene, neprovjerene i neutemeljene informacije o isporuci vakcina za BiH, navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Scano je čestitao Ministarstvu civilnih poslova na izuzetno brzo završenoj koordinaciji aktivnosti nabavke, te još jednom istakao da je Bosna i Hercegovina u prioritetima Svjetske zdravstvene organizacije, o čemu svjedoči i činjenica da je jedina država Zapadnog Balkana uvrštena među države koje će prve dobiti vakcine u okviru COVAX-a ma koliko se činilo da BiH kasni za ostalim zemljama.

Na sastanku se razgovaralo i o potpisivanju novog dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između BiH i WHO-a što će biti temelj još jače i kvalitetnije saradnje.

Istaknuta je i uloga ministarstva koje redovno šalje izvještaje WHO-u, a koja se odnose na kretanje COVID-19 u BiH. Tim povodom je ministrica Gudeljević naglasila da ima izuzetno dobru saradnju sa entitetskim ministarstvima zdravstva te da je uvjerena da će ta saradnja i dalje biti čvrsta i oslonjena na međusobno povjerenje i uvažavanje.

Na sastanku je najavljeno i pokretanje kampanje koja bi trebala ukazati na značaj vakcinacije protiv COVID-19, zaključili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh