BiH

Meteorolog koji je dosad pogađao najavljuje: Stiže nam kratkotrajno “proljeće”, pa haos u 2. mjesecu

Prema prognozama, već u četvrtak u našu regiju stiže osjetno zatopljenje, kada bi temperature trebale biti u pozitivi, do 10°C, a lokalno moguće čak i do 14°C!

Brisači - Pixabay.com

«Krivac» za ovo osjetno zatopljenje je fronta sa zapada Starog kontinenta, koji s ulaskom u Sredozemlje inicira formiranje ciklone koja bi se tokom vikenda trebala premještati preko naše regije – piše Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

U takvim okolnostima čeka nas većim dijelom nestabilan, osjetno topliji i vjetrovit period. Pritom će najobilnije padavine biti na Jadranu i dijelovima uz Jadran, u Hercegovini, jugozapadnoj i zapadnoj Bosni, većem dijelu Crne Gore i jugozapadnoj Makedoniji. U ovim područjima lokalno mogu pasti velike količine kiše, pa su ponegdje moguća kratkotrajna plavljenja – navodi se u prognozi spomenute stranice i zaključuje:

Osjetno zatopljenje prema svemu sudeći neće dugo potrajati, jer se već od drugog dijela vikenda očekuje novo zahlađenje.

A ilustracija raspodjele tlaka zraka za veći dio 2. mjeseca samo potvrđuje da sa zimom nismo završili barem dok kalendarski ne dođe kraj. Blok nad Skandinavijom, Atlantikom i Grenlandom, zatim advekcija vrlo hladnog zraka sa sjeveroistoka i sjevera Europe ukazuje da je neminovan barem još jedan ozbiljan zimski prodor u velikom dijelu kontinenta.

Uz ovakve vremenske režime, gdje najnovije prognoze postavljaju dugotrajno zadržavanje anticiklonalnih blokada nad Grenlandom, Islandom i Skandinavijom, i gdje praktički gotovo cijeli drugi mjesec imamo aktivne padavine – svakako treba upozoriti da bi ako se ovo ostvari moglo biti problema s obilnim padavinama u našoj regiji, prenosi portal “Doznajemo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh