BiH

Simbol multikulturalnosti, međusobog povjerenja i ljubavi: Sabornoj crkvi svete Trojice u Mostaru donirani satovi, donirali pravoslavac, katolik i musliman

Simbol međusobog povjerenja i ljubavi. To bi upravo trebali predstavljati satovi na Sabornoj crkvi svete Trojice u Mostaru, imajući u vidu činjenicu da su ih donirali pravoslavac, katolik i musliman.

Saborna crkva Mostar - Bljesak.info

Njihov gest pomogao je da ova crkva nakon 10 godina obnove polako poprimi nekadašnji izgled.

Tri Mostarca , anonimna donatora, darovala su Sabornoj crkvi tri sata. Zahvaljujući njima 18 metara visoki zvonik poprima nekadašnji izgled. Odabir donatora različitih vjeroispovijesti kaže mostarski paroh održava multikulturalni duh Mostara, piše “BHRT“.

RADIVOJE KRULJ, paroh mostarski

“Namjerno smo izabrali jednog pravoslavca, katolika, muslimana da doniraju ta tri sata koja će upravo simolizirati upravo ono što jest obnova Saborne crkve, međusobno povjerenje, ljubav, onaj pravi Mostar. Želimo da Saborna crkva zaista bude spoemnik mira u ljubavi”.

Satovi su istog oblika i veličine kakvi su bili na zvoniku i prije rušenja Saborne crkve. Svaki od njih ima različite brojeve jedan je s rimskim, jedna s arapskim, te jedan sa staroslavenskim brojevima.

SLAVIŠA TERZIĆ, poslovođa na gradilištu

“Danas se kopčaju na struju, satovi su funkciji, još treba kompletnu instalaciju uraditi”.

Građevinski radovi, vrijedni 8 miliona KM, privode se kraju, a zatim slijedi unutrašnje uređenje. Ova donacija sugrađana sabornoj crkvi je značajna zbog toga, jer je pandemija znatno usporila radove, te umanjila sredstva za obnovu.

RADIVOJE KRULJ, paroh mostarski

“Značajno, jer smo imali konkretna obećanja u financijskom pogledu, projekt je definiran, ali hvala Bogu završavamo građevinske radove”.

Saborna crkva djelo je arhitekta Andreija Damjanova. Njezina gradnja počela je sredinom 19. stoljeća i trajala je 10 godina.

Srušena je 1992. godine, a njezina obnova počela je 2010. Crkva sv. Trojice je i nacionalni spomenik kuture i jedini je veliki vjerski objekt u Bosni i Hercegovni koji nakon rata nije obnovljen.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh