BiH

Schwarz-Schilling i sa 90 godina misli na BiH: Bez podrške Amerike ništa neće funkcionisati

Kako ističu u dnevnom listu Taz, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i dalje je predavač na jednom od privatnih univerziteta u BiH. Predmete koje predaje tiču se političkih nauka, a kada mu se ukaže prilika da dođe u Bosnu i Hercegovinu, njegov raspored je obično pretrpan obavezama i posjetama bh. zvaničnika.

Christian Schwarz-Schilling - DW.com

Prilikom posjeta, bivši visoki predstavnik provodi dane sa ambasadorima, novinarima ali i predstavnicima međunarodnih organizacija. Organizuju se sastanci i večere koje traju do kasno u noć, navode u njemačkom listu.

Prilikom posjeta, bivši visoki predstavnik provodi dane sa ambasadorima, novinarima ali i predstavnicima međunarodnih organizacija. Organizuju se sastanci i večere koje traju do kasno u noć, navode u njemačkom listu.

Kako su istakli, Schwarz-Schilling je i dalje veoma dobro informiran o svemu što se dešava na ovim prostorima.

“Predstavnik je i dalje dobro informiran o događanjima u BiH ali i dalje traži informacije o detaljima nekih dešavanja naročito kada su u pitanju ljudska prava”, navodi se dalje.

Kako se napominje u tekstu, za napredak BiH ključna će biti podrška SAD-a.

“Bez podrške SAD-a, ništa neće funkcionisati. Schwarz-Schilling je uvjeren da će novi američki predsjednik Joe Biden koji se zalagao za Bosnu i Hercegovinu tokom rata, promijeniti mnoge stvari”, zaključuju u njemačkom listu.

Christian Schwarz-Schilling rođen je 1930. godine u Innsbrucku te kao takav, dobro se sjećao nacističkih zločina koji nisu mogli mimoići i njegovu porodicu s obzirom da mu je majka bila Jevrejka što je saznao tek kada je duboku ugazio u starost. Nakon rata, politička karijera započela mu je u mandatu njemačkog političara Helmuta Kohla gdje je Schilling bio angažovan na mjestu ministra jednog sektora u Vladi Njemačke.

Kao ministar nije ostao upamćen po mnogo čemu, sve do 1992. godine i početka ratnih dešavanja u BiH. Kako Taz ističe u tekstu, rat je Schillingu promijenio život.

“Rat u Bosni promijenio mu je život kada je u pitanju pogled na ratne zločine, etnička čišćenja, logore u Prijedoru. Zahtijevao je od njemačke vlade jasan stav povodom zločina koje su činili Srbi. Kao znak protesta i reakciju na dešavanja, podnio je ostavku na mjesto ministra 1992. godine. Nakon tih dešavanja, aktivnije se uključio u borbu za ljudska prava i počeo je ostvarivati kontakte širom svijeta. Kritizirao je embargo na oružje koji je uveden Sarajevu kao i politiku koju je provodio ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel”, navodi se u tekstu, prenosi “Klix“.

25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Christian Schwarz-Schilling i dalje se interesuje za stanje u Bosni i Hercegovine. Bivši visoki predstavnik koji je tu funkciju obavljao u periodu 2006. godine, i dalje kritizira rad Evropske unije, međunarodnih organizacija ali i Njemačke kada je u pitanju stanje u BiH te smatra kako se po pitanju napretka države ne radi ništa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh