BiH

Održana konferencija “BiH i evropske integracije: perspektiva i realnost”

Panevropska unija Bosne i Hercegovine i Fondacija Konrad Adenauer u BiH organizirali su 29. avgusta 2020. godine konferenciju naziva “BiH i evropske integracije: perspektiva i realnost”.

Održana konferencija "BiH i evropske integracije: perspektiva i realnost" - PR / Haber.ba

Konferencija, koja je ove godine održana online zbog pandemije koronavirusa, bila je završna aktivnost četverodnevne “Ljetne škole EU” i na jednom mjestu okupila je mlade iz svih dijelova BiH, predstavnike Evropske unije, zastupnike u Evropskom parlamentu, ambasadore zemalja članica Evropske unije, kreatore politika u BiH, sručnjake, analitičare i predstavnike civilnog društva, koji su zajedno diskutirali pitanja vezana uz mlade i evropske integracije BiH.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić podsjetio je da su evropske integracije jedan od glavnih – strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH, te je govorio o radu institucija BiH na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU. Podsjetio je na realizaciju Akcionog plana Vijeća ministara BiH za realizaciju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Sve može brže i učinkovitije. Ipak, očekujemo da će Vijeće Evropske unije unije vidjeti napredak BiH i uskoro donijeti odluku najprije o davanju kandidatskog statusa, a nakon toga i o početku pregovora“, rekao je Brkić.

Borba protiv posljedica koronakrize u središtu je njemačkog predsjedavanja EU, podsjetio je Sven Petke, direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH. Istakao je da će i pored toga njemačka vlada i EU i dalje raditi na procesu proširenja EU i podsticati napredak BiH na putu ka članstvu u EU.

Ključ je u rukama BiH“, rekao je Petke.

Predsjednik Panevropske unije BiH ambasador Osman Topčagić rekao je da je prioritet za BiH dobijanje kandidatskog statusa i zatim otvaranje pregovora o članstvu.

Važno je da se započelo sa ispunjavanjem nekih od navedenih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Raduje nas da pri tome imamo i podršku institucija EU i država članica, ali je i jasno da posao moraju uraditi naše institucije“, rekao je Topčagić.

Više Evrope kod nas znači više mira, više stabilnosti i više ekonomskog prosperiteta“, zaključio je Topčagić.

Michael Gahler, zastupnik u Evropskom parlamentu rekao je da je BiH ostvarila značajan napredak na svom putu ka EU, ali da još uvijek postoje značajna pitanja na kojima treba raditi.

Prije svega, na području vladavine prava. Korupcija i njene veze s organiziranim kriminalom, političkim uplitanjem ili čak opstrukcijom u provedbi zakona ili sudskim postupcima nisu u skladu s članstvom u EU. EU nikad neće sniziti svoje standarde u ovom području jer se tiču jedne od naših glavnih vrijednosti“, rekao je Gahler.

Poručio je da je i privredni razvoj područje koje zahtjeva daljnji napredak.

Ostali uvodničari na konferenciji bili su Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, Adnan Ćerimagić, analitičar u ESI Berlin, Adnan Huskić, politički analitičar, Dejan Šajinović, novinar, te Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije i bivša potpredsjednica Vlade Crne Gore.

Tokom konstruktivne rasprave i razmjene mišljenja rečeno je da je u BiH vidljiva sporost u ispunjavanju prioriteta, odnosno provođenju reformi koje bi ubrzale integraciju BiH u Europsku uniju. Čula su se i mišljenja da EU mora imati jasan stav – ko koči evropski put BiH. Učesnici su saglasni da su integraciju BiH i drugih zemalja u Evropsku uniju dodatno usporili migracijska kriza, Brexit, a sada i koronavirus.

Panevropska unija je najstarija evropska organizacija koja se zalaže za ujedinjenje Evrope i postoji od 1923. godine. U Bosni i Hercegovini djeluje od 1994. godine i uglavnom organizuje međunarodne i druge konferencije, okrugle stolove i slične događaje na temu evropskih integracija sa partnerima – fondacijama Konrad Adenauer i Robert Schuman, Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, predsjednikom i potpredsjednicima Federacije BiH, i drugim državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh