BiH

Carmel Agius: “Revizionisti žele zakopati istinu istom žestinom kojom su pobili skoro 8.000 ljudi”

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove video porukom se danas obratio na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Carmel Agius - Twitter

Tom prilikom je istakao da ga zabrinjava što revizionisti žele zakopati istinu istom žestinom kojom su ubijali nevine žrtve u julu 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zaista sam počastvovan što sam vam se pridružio danas i cijelim srcem bih volio da mogu biti tu lično i odati počast pored grobova u Potočarima kao što sam činio i u prošlosti. Zaista mi je žao što smo spriječeni u okupljanju i tugovanju zajedno kako bismo i trebali, međutim, molim vas znajte da sam tu s vama duhom, danas od svih dana. Dopustite da započnem s tim da je jedan od najzahtjevnijih poglavlja u mojoj karijeri predsjedavajućeg sudije u slučaju Vujadin Popović i ostali ispred MKSJ-a koji se bavio užasavajućim zločinima počinjenim tačno prije 25 godina u Srebrenici“, kazao je Agius.

Tokom sudskog procesa, navodi, čuo je svaki detalj tih događaja u Srebrenici.

Slušao sam priče preživjelih čija hrabrost i snaga me još uvijek začuđuju. Gledao sam video snimke bespomoćnih, nenaoružanih bosanskih muslimana civila kako bivaju sistemski strijeljani. Vidio sam slike hrpa tijela ispred skladišta u Kravici, ne mogu nikad zaboraviti izraze lica onih koji su znali da će poginuti. Dodatno, posjetio sam mjesta ubijanja gdje se ponekad krv i tkivo žrtava još uvijek vidi na podu i zidovima. Također, sam gledao masovne grobnice i lično vidio napore od strane ubica da prekriju svoje odvratne postupke. Shvatam sada koliko me duboko pogodio ovaj slučaj i trauma ovih uspomena će za cijeli život ostati sa mnom. Ipak, ono što smo ostale sudije i ja doživjeli je samo sjenka razarajuće boli i gubitka koje su žrtve i porodice izdržale, i nastavljaju izdržati. Teško je povjerovati da je četvrt vijeka prošlo od genocida, ali mogu misliti da je žrtvama ovo cijela vječnost bez njihovih voljenih“, kazao je Agius.

Naveo je da je za žrtve ovo 25 dugih godina patnje i iscrpljujuće potrage za pravdom.

Možda za vas danas ovo nije ni veća ni manja agonija nego bilo koji drugi dan. Međutim, za nas ostale, ova komemoracija je prekretnica i nadam se da će služiti kao prilika da se značajno osvrnemo na napredak koji je postignut od 1995., ali na ono što se tek treba učiniti. Nažalost, ima mnogo posla ispred nas. Dok su ICTY i Mehanizam isporučili pravdu na međunarodnoj razini, hiljade osumnjičenih za zločine nisu još uvijek pred sudom u njihovim državama, dok su njihove žrtve progonjene od strane onih koji pokušavaju negirati ono što su oni sami preživjeli, samim tim i samo njihovo postojanje. Revizionisti žele zakopati istinu istom žestinom koja je pobila skoro 8.000 muškaraca i dječaka hladnokrvno i bacila u plitke jame“, naveo je Agius.

Unatoč tome, izrazio je vjeru u to da dolazi bolje vrijeme.

Dvadeset pet godina nije samo značajan period vremena, već ono predstavlja i sazrijevanje cijele generacije i mogućnost promjena. Vaša djeca, glasovi sadašnjosti i budućnosti koji imaju kapacitet i odlučnost da stvaraju drugačiju stvarnost – ako oni tako odaberu. Uvjeren sam da će oni pobijediti uime istine i pravde u čast žrtava kojih se danas sjećamo. Ali će i oni morati ostaviti po strani mržnju kako bi utjecali na trajnu transformaciju. Sa podrškom međunarodne zajednice i ljude sličnih razmišljanja svih uzrasta i pripadnosti ja sam ultimativno vjerujem da će uspjeti. Iskreno vam se zahvaljujem za vašu pažnju“, zaključio je Agius.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh