BiH

Tegeltija održao sastanak s ambasadorima SAD, EU i Velike Britanije: Nikada veća pomoć za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je sastanak s ambasadorima SAD-a Ericom Nelsonom, šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom i britanskim ambasadorom Matthewom Fieldom u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu.

Zoran Tegeltija - N1

Tegeltija je nakon sastanka kazao da su ključna tema razgovora bila ekonomska pitanja poput posljedica na ekonomiju nakon koronavirusa, formiranje i radu udarne grupe za prevazilaženje problema i slično.

“Bilo je govora i o tome šta su međunarodne finansijske institucije, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija spremne pružiti kao podršku BiH. Riječ je o velikoj finansijskoj podršci, nikada većoj do sada, i međunarodnih finansijskih institucija i zemalja. Prva sredstva su došla, a druga su ispregovarana”, dodao je.

Tegeltija je kazao da je to sada, uz sredstva MMF-a, makrofinansijsku pomoć EU i drugih zemalja, te sredstva Svjetska banke za zdravstveni sektor iznosi oko 700 miliona eura.

“EU će osigurati pristup sredstvima kojima BiH do sada nije imala pristup, tu su garantni fondovi za vanjsko djelovanje i Evropski fond za održivi razvoj. To je važna stvar za BiH”, dodao je i istakao da je Vijeće ministara BiH jučer prihvatilo sporazum za makrofinansijsku pomoć.

Dodao je da tema razgovora s ambasadorima bila i nastavak aranžmana s MMF-om te je kazao da bi bilo dobro da BiH nastavi tu saradnju o čemu postoji pozitivan stav i entiteta.

Tegeltija je kazao da će se o budžetu raspravljati na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, a što je ključno i za organizaciju ovogodišnjih izbora.

Ambasadori Sattler i Field nisu bili raspoloženi za davanje izjava nakon sastanka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh