BiH

Goran Čerkez: “Ne vidim smisao testa na COVID-19 kao dijela putne isprave, danas ste negativni, za tri dana pozitivni”

Bosna i Hercegovina još nije zauzela stav na koji način će se u narednom periodu izlaziti i ulaziti u BiH.

Goran Čerkez - BHRT.ba

Kako se saznaje, to bi se trebalo razmatrati u narednih nekoliko dana.

Neke zemlje, poput naših istočnih komšija, odlučile su od 1. juna otvoriti granice i za državljane BiH, a jedan od uslova da kročite na teritoriju Srbije obavezno je posjedovanje dokaza za negativan test na COVID-19 koji ne smije biti stariji od 72 sata.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kaže kako ne vidi smisao testa kao sastavnog dijela putne isprave.

– Volio bih da mi neko kaže – šta taj korona test znači!? Ja sam danas negativan, uđem u neku državu i za tri dana sam pozitivan. To je ključno pitanje koje ću postaviti kada ovih dana budemo razgovarali o odlukama koje se tiču ublažavanja režima na granici BiH, na koji način će naši građani putovati u druge zemlje, te kako će stranci ulaziti u BiH. Upitno je koju nam garanciju daje takvo testiranje, osim što njim potvrđujete da ste taj dan, kada ste se testirali, bili negativni – ističe Čerkez.

Navodi kako neke zemlje, koje su u svoje mjere uvrstile obavezno posjedovanje negativnog testa, sada preispituju takve odluke.

– Svi odjednom pitaju – kada će biti ukinuta samoizolacija!? Pitam javnost – da li zaista želite da se ona ukine i da 20.000 ljudi iz pogođenih područja dođe ovdje – istakao je Čerkez.

Kaže kako su se građani malo opustili, bez obzira na to što je opasnost još tu.

– Norveška je građane pozvala da ove godine za godišnji odmor budu u svojoj zemlji. Vjerovatno ćemo i mi tako uraditi – dodao je Čerkez, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh