BiH

Zbog zatvaranja granica Sarajka Nadina u Češkoj ostala sama

S obzirom na to da ova Sarajka u ovim važnim trenucima nije imala nikog bliskog, ambasadorica je odlučila da je posjeti kako bi znala da nije sama.

Česka - Eurosong.hr

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Martina Mlinarević Sopta 1. maj je provela sa Sarajkom Nadinom koja živi i radi u toj državi i koja svakog trenutka iščekuje bebu Lenu, a zbog koronavirusa u stranoj državi našla se sama.

Njenog zaručnika, Travničanina Mirzu je uvođenje mjera zabrane kretanja i zatvaranje granica zateklo u Bosni i Hercegovini te nije u mogućnosti da bude uz svoju Nadinu.

S obzirom na to da ova Sarajka u ovim važnim trenucima nije imala nikog bliskog, ambasadorica je odlučila da je posjeti kako bi znala da nije sama.

Toliko dirljiva priča. To nam je najmlađa bh. beba u Češkoj. Termin je trebao biti jučer, čekamo je svaki tren. Ovo je priča o snazi žene, naše žene i nepredvidivim situacijama koje je izazvao koronavirus – kazala je ambasadorica Mlinarević Sopta za “Faktor“.

Na svom službenom Facebook profilu napisala je dirljiv tekst koji je posvetila još nerođenoj bebi Leni.

Njen post prenosimo u cjelosti.

Draga Lena, danas sam išla da vidim tvoju mamu. A tvoja je mama, to moraš dobro upamtiti (pogotovo kad narasteš pa ti bude orala po nervima i postane moron kao i sve majke), jedna nevjerovatno snažna žena.

Danas, na Prvi maj, ti se trebaš roditi. Tako piše u liječničkim papirima. A ovaj maj, kao nijedan drugi, po svemu je poseban, te svijet izgleda kako nikad dosad izgledao nije. Sve ovo kazuje, da ćeš i ti, Lenuško, biti jedna posve posebna djevojčica. Tvoja je majka na termin poroda svog prvog djeteta, usred pandemije, u Češkoj, bez svojih roditelja u blizini da joj pomognu, i bez onog Najvažnijeg, tvog oca u blizini.

Prije par godina odabrala je Češku za život. A Češka je prekrasna, vidjet ćeš Lenuško. I Kafka je iz Češke, i Kundera također. Dok ti ovo pišem zemljom se prostiru tepisi zlatnog cvijeća i predvečerja mirišu kao ništa što sam iskusila ranije. Ptice, Lenočka! Usred Praga čuješ ptice svakodnevno.

Eh da, i otac ti je sjajan lik, Lena. Stvara odličnu muziku. Nažalost, virus i restrikcije na svim granicama ne zanima pretjerano sva ta emocija, tako da stranac ne može ući u zemlju. Iako je M. tvoj tata, a ne stranac. Ustvari Bosanac. To je, Lenuško, taj novi svijet kojeg spomenuh, preko noći zaustavljen.

Pisao mi je na desetine poruka, tvoj tata. Brine i ne spava.

Svejedno, smatram da ćeš baš zbog svega ovoga, ti biti jedno unikatno biće.

A tvoja mama, sama u onom stanu s kolijevkom… Junačina, znaš. Lijepa i stamena. Nepokolebljiva. Vozila sam dva sata samo da je vidim i upoznam. Da budem s njom na Prvi maj. Tvoj dan.

Sjedimo satima zajedno, obje grlate i glasne, borimo se za riječ, smijemo se, kao da je sve najnormalnije. Bik ćeš biti, draga Lena. Ne vjerujem u ta horoskopska sranja, ali vjerujem u Bikove. Znam Bikove. Evo, prvu sebe.

Ja sam ti ambasador u Češkoj koju je tvoja mama izabrala za život. Kad sam krenula na povjereni mi zadatak, rekoše mi ozbiljni ljudi da je sukus diplomacije da šetam po koktelima i smješkam se. Danas sam došla da vidim tvoju mamu i da joj poljubim trbuh, da te pričekamo. Meni je to nekako sukus mog posla.

Lenuško, crveni si mak u majskoj livadi. Na liječničkim papirima piše da dolaziš danas. Budi brza svojoj mami. A granice da budu brze i blizu tvom tati.

Ko počinje život na ovaj način, život za njega sprema nešto čudesno, vjeruj mi, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh