BiH

Inspektori iz entiteta RS umjesto u karantin slali građane u Kanton Sarajevo

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović je, komentarišući jučerašnju odluku Kriznog štaba Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, o suspenziji mjere karantina, izjavio je kako su u Kantonu Sarajevo pronalazili građane koji su u BiH ušli na graničnim prelazima Brod i Gradiška, koji su puštani bez ikakvih kontrola i najava kolega iz RS-a.

Anis Ajdinović - Hayat.ba

Osvrnuo se i na komunikaciju s Inspektoratom RS-a, koja je, kako je rekao, nažalost u nekoliko posljednjih dana bila jako slaba.

“Imali smo poteškoća s dobijanjem podataka kada je riječ o građanima koji su ušli preko Bosanskog Broda i Bosanske Gradiške. Desilo se čak da se nekoliko građana našlo u Kantonu Sarajevo, a da im nije izrečeno rješenje o karantinu. U saradnji s kolegama iz MUP-a KS proslijedili smo te podatke Ministarstvu zdravstva. Što se tiče ovih poteškoća mogu kazati da su i one bile i jedan od razloga da se ipak ide sa suspenzijom ove naredbe o karantinu, jer smo imali građane koji su dolazili u KS sa ovih graničnih prelaza bez ikakve kontrole ili najave od kolega iz RS-a. To je bilo nedopustivo. Trudili smo se da imamo kontakt s menadžmentom Inspektorata RS-a, međutim očigledno je da imaju kadrovskih problema i nadam se da će ih što prije prevazići, kako bi svako lice koje uđe u BiH bilo iskontrolisano i kako ne bi bili ugroženi stanovnici u FBiH”, poručio je Ajdinović, piše “Hayat“.

Kratko se dotakao i ukidanja policijskog sata, te naveo kako ova mjera nije bila epidemiološka, te kako je ona zapravo bila samo granat da se ispoštuju one prethodne mjere i naredbe koje se tiču naredbe da određene djelatnosti ne rade.

“Policijski sat je donesen samo da bi bio garant kako bi se ove druge naredbe ispoštovale”, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh