BiH

U Kantonu Sarajevo koronavirusom zaraženo dvoje maloljetne djece i trudnica

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo na koronavirus su testirane 182 osobe, pozitivnih je 10 osoba, od čega je jedno retestirano.

No image - Haber.ba

Epidemiloginja Aida Pilav je kazala da je među zaraženim dvoje maloljetne djece i jedna trudnica.

U posljednja 24 sata infekcija je dokazana kod dvoje maloljetne djece. Djeca su iz kućne izolacije, nisu se javili kao posebni slučajevi, zbrinuta su i pod stalnom su kontrolom ljekara pedijatara. Imamo i jednu trudnicu u 4. mjesecu trudnoće. To je također poznat pacijent koji se nalazi u kućnoj izolaciji. Radi se o lakim kliničkim slikama, ali zbog specifičnosti stanja oni su pod punom kontrolom“, rekla je Pilav.

Od 30. januara do 14. aprila u KS je testirano 1.515 osoba, a pozitivnih je 84, od čega je sedam retestiranih. Potpuno je izliječeno osam osoba, dok su četiri osobe preminule. Trenutno je hospitalizirana 21 osoba, od čega su dvije na respiratoru. U posljednja 24 sata tri osobe su se oporavile od koronavirusa.

Pilav je istakla je da je Ministarstvo zdravstva KS od zdravstvenih ustanova tražilo podatke o medicinskom osoblju koje je na bolovanju i da su u toku kontrole koje vrši Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Kada je riječ o obdukcijama osoba koje su preminule od posljedica zaraze koronavirusom, Pilav je kazala da su one u nadležnosti Instituta za sudsku medicinu.

To radi Institut za sudsku medicinu jer se obdukcije rade po nalogu Tužilaštva KS. Krizni štab nije nadležan, mi samo možemo prenositi preporuke Svjetske zdravstvene organizacije“, rekla je Pilav.

Komandantica Kriznog štaba KS Nihada Glamoč kazala je da je jučer u 15 sati 18 osoba izašlo iz karantina na Bjelavama, a da su stigle dvije osobe s GP Izačić i GP Orašje.

Navela je da su 24 osobe prekršile mjere samoizolacije, dok ih je 16 prekršilo policijski sat. Također, istaknuto je da je u posljednja 24 sata 316 osoba prijavljeno na biro, a ukupan broj prijavljenih od proglašenja stanja prirodne nesreće sada je 2.391, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh