BiH

Radnici u zdravstvu u HNK na udaru: Broj oboljelih od COVID-a 19 sve veći

Osam pacijenata iz Čitluka i jedan iz Mostara novooboljeli su od COVID-a 19 na području HNK-a, potvrđeno je na posljednjem testiranju u SKB MoStar. Na odjelu za Covid 19 SKB-a liječi se 27 bolesnika. Deset bolesnika koristi respirator. Jedna od pacijentica koja je ranije koristila respirator, izmještena je u Blok dva, te se osjeća dosta bolje. Doktor Siniša Skočibušić pohvalio je trud uposlenika SKB-a, ponajviše onih koji su u direktnom kontaktu sa ovim pacijentima.

SKB Mostar - Facebook

– Hvala i mikrobiolozima koji tokom 24 sata analiziraju veliki broj uzoraka iz Hercegovine, te nam dostavlja precizne podatke koji su korisni za dalju prevenciju od bolesti, rekao je.
Dva radnika iz Čitluka u ovom trenutku su u samoizolaciji, četiri radnika u Čapljini, dok je u SKB Mostar samo u posljednjim danima šest novozaraženih. Riječ je o tri ljekara i tri medicinske sestre. O porijeklu zaraze u njihovom slučaju prerano je govoriti, a svi njihovi kontakti trenutno se analiziraju. Do kraja prošlog mjeseca 36 zaposlenih u SKB boravilo je u samoizolaciji od koji je dvoje hospitalizovano. Od početka aprila zabilježeno je 11 oboljenja, 31 osoba boravila je u samoizolaciji, a jedna je hospitalizovana.

Dosad je izdano 2.241 rješenje o samoizolaciji. Tokom jučerašnjeg dana zabilježen je samo jedan prekršitelj zabrane kretanja. Kada je riječ o MUP-u HNK-a, tamo je trenutno sedam službenika u samoizolaciji. Iz Kriznog štaba su naveli da je odobrenje starijima od 65 godina da u određenom periodu dana mogu napuštati domove, prestalo važiti u petak. Najmlađa osoba oboljela od COVID-a 19 u ovom kantonu rođena je 2018, a najstarija 1922. godine. Prosječna dob zaraženih je 50 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh