BiH

Održan Workshop u bolnici u Travniku

Laparoskopske operacije TEP metodom

Laparoskopska operacija / PR - Haber.ba

Udruženje endoskopskih hirurga u BiH (UEHBH) u skladu sa svojom misijom koja se odnosi na unaprijeđenje znanja i primjenu procedura endoskopske hirurgije u liječenju pacijenata u u Bosni i Hercegovini i svojim ciljevima, zbog kojih je osnovano udruženje, započinje provođenje aktivnosti poboljšanja edukacija u bolnicama u BiH. U saradnji sa JU bolnica Travnik, UEHBH organizovao je Workshop pod nazivom “Laparoskopske operacije ingvinalne hernije TEP-metodom” pod vodstvom eksperta u ovoj oblasti, Prof.dr. Miroslava Bekavca-Bešlina iz Zagreba. Održana su dva uvodna, predavanja, “Anatomija ingvinalnog kanala”, dr Nedim Hadžić, i “TEP, osnovni principi i tehnika”, Prof.dr. Samir Delibegović. Prof.dr. Miroslav Bekavac-Bešlin je sa učesnicima Workshop-a uradio tri operacije primjenom TEP metode.

Workshop u bolnici u Travniku / PR – Haber.ba

Stojim pored njih u operacijskoj sali i nastojim im svojim iskustvom pomoći da što brže napreduju”- objašnjava svoju ulogu prof. dr. Bekavac Bešlin. “Hirurzi koji ne žele učiti i ne usvajaju nove metode, koje stižu sve brže, ne mogu biti dobri u svom poslu jer ih doslovno pregazi vrijeme”. Prema riječima profesora Bekavca Bešlina neophodno je stalno učenje, usavršavanje znanja i prihvatanje novih pristupa, ali i spremnost, prije svega mladih ljekara, da razmijenjuju iskustva. Vrlo dobro organizovan Workshop, sa diskusijama o urađenim operacijama i prikazanim zanimljivim slučajima u ovoj oblasti, još jednom je pokazao važnost stalne edukacije, koju u svom radu ima Udruženje endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh