BiH

Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu je danas ozvaničen početak projekta ‘Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE’.

EMBRACE - PR/Haber.ba

U Sarajevu je danas ozvaničen početak projekta ‘Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE’, u okviru kojeg su 23 organizacije civilnog društva dobile novčanu podršku za provedbu projekata od značaja za lokalne zajednice.

EMBRACE – PR/Haber.ba

EMBRACE – PR/Haber.ba

EMBRACE – PR/Haber.ba

EMBRACE projekat finansira Vlade Kraljevine Norveške u iznosu od 500.000 eura, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U toku 12 mjeseci provedbe prioriteti će biti inkluzija, podrška pružanju usluga za ranjive kategorije društva, rad sa mladima, aktivizam i volonterizam, rodna ravnopravnost, zaštita okoliša i ljudska prava.

EMBRACE – PR/Haber.ba

EMBRACE – PR/Haber.ba

EMBRACE – PR/Haber.ba

UNDP radi s organizacijama civilnog društva na razne načine već dugi niz godina. Suštinska funkcija civilnog društva je da predstavljaju građane i njihove potrebe, a njihov aktivizam je ključna dimenzija svakog demokratskog društva. EMBRACE će raditi u 14 lokalnih zajednica, u svim dijelovima BiH“, izjavila je ovom prilikom Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

EMBRACE – PR/Haber.ba

EMBRACE – PR/Haber.ba

EMBRACE – PR/Haber.ba

Prisutnima se obratila i otpravnica poslova u Ambasadi Vlade Kraljevine Norveške, Siri Andersen.

U Norveškoj vjerujemo da nema uspješnog društva i zajednice bez organizacija civilnog društva koje pružaju podršku. Ja i sama dolazim iz malog grada i jako dobro znam da su u malim mjestima upravo organizacije civilnog društva te koje najbolje poznaju potrebe svojih sugrađana. Vrlo smo ponosni na partnerstvo s UNDP-om na ovom inovativnom projektu i jako smo zadovoljni odzivom jer je na javni poziv pristiglo više od 250 projektnih prijava. Iako su samo 23 projekta odabrana, radujemo se vašem radu i praćenju implementacije projekata“, kazala je Andersen.

EMBRACE – PR/Haber.ba

Projekat će također raditi na poboljšanju regulatornog okvira za finansiranje organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Ovaj rezultat predviđa postupak usklađivanja politika u oba entiteta i relevantne institucije na državnom nivou, a osmišljen je tako da praksu finansiranja organizacija civilnog društva uskladi s principima otvorenosti, odgovornosti i transparentnosti.

EMBRACE – PR/Haber.ba

EMBRACE – PR/Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh