BiH

Uspješnu Bosanku u Kanadi smatraju zaslužnom za razvoj zdravstva u svijetu

Kanadska organizacija za zdravlje u svijetu (CSIH) je istakla doktoricu Đenanu Jalovčić kao zaslužnom za razvoj zdravstva u zemlji i svijetu.

Đenana Jalovčić - RadioSarajevo.ba

Kako su naveli, Jalovčić je vanredna profesorica na Univerzitetu za primjenjene nauke Zapadna Norveška.

“Posljednjih 25 godina je radila u 15 zemalja na inkluzivnom razvoju, vodeći projekte koji se odnose na osobe s invaliditetom, rehabilitaciju i projekte kojima se promovišu ljudska prava i pravo na liječenje za sve”, naglasili su.

“Žene i djevojke s invaliditetom se suočavaju s diskriminacijom po više osnova u trenutku kada im je potrebna zdravstvena zaštita. Moramo zajedno raditi na tome da otklonimo predrasude, stavove, sistemske i fizičke prepreke s kojima se suočavaju u pristupu zdravstvenoj zaštiti širom svijeta. Moramo ohrabriti žene i djevojke s invaliditetom, one koji pružaju zdravstvene usluge, edukatore, studente zdravstvenih studija, te zajednice da grade inkluzivan zdravstveni sistem”, bila je poruka Jalovčić uoči Međunarodnog dana žena, piše “Radio Sarajevo“.

Jalovčić je predstavljena kanadskoj i svjetskoj javnosti u serijalu organizacije CSIH nazvanog Kanadske žene u globalnom zdravstvu.

Kako je navedeno na web stranici Univerziteta za primijenjene nauke Zapadna Norveška, Jalovčić ima 25 godina iskustva u radu s institucijama koje se bave invaliditetom, zajednicama koje se bave rehabilitacijom i globalnom inkluzivnom razvoju. Porijeklom je iz Bosne i Hercegovine.

Iz Kanadske organizacije za zdravlje u svijetu (CSIH) su sebe predstavili kao nevladinom organizacijom koja želi doprinijeti zdravijem svijetu.

Kao svoju misiju su naveli unapređenje zdravstva i omogućavanje jednakog pristupa zdravstvu u Kanadi i ostatku svijeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh