BiH

Polaganjem cvijeća pored biste Džemala Bijedića počelo obilježavanje 43. rođendana Univerziteta

Svečanost obilježavanja 43. rođendana Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru započela polaganjem cvijeća pored biste Džemala Bijedića i prijemom penzionisanih uposlenika.

Univerzitet Džemal Bijedić

U narednim danima u planu su prezentacije, izložbe, te svečana akedemija i dodjela diploma studentima koji su u posljednjoj godini uspješno priveli kraju svoje studije.

Rekotor Elvir Zlomušica u obraćanju medijima podsjetio je da je “Džemal Bijedić” četvrti po redu univerzitet u bivšoj Jugoslaviji, što je tradicija čija se dužina cijeni u cijelom svijetu. Podsjetio je i na aktivnu saradnju sa oko 35 univerziteta u Evropskoj uniji, na kojima studenti i nastavnici mogu provesti određeni period, koji je priznat u našem obrazovnom – edukacijskom sistemu. Važna je i saradnja sa oko 15 univerziteta iz Republike Turske u sklopu ERASMUS projekta.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu mostarski Univerzitet je protjeran iz matičnih prostorija u kojim danas egzistira Sveučilište Mostar. Nova adresa je nekadašnja kasarna JNA u Sjevernom logoru, a preseljenje i poraće u Mostaru donijeli su i niz problema ovoj instituciji.

– Od svih javnih univerziteta, danas imamo najmanje finasiranje od strane države i najmanje plate u odnosu na sve druge javne institucije, što je u ovom trenutku frustrirajući problem, rekao je Zlomušica.
Ove godine diplome će se uručiti za 650 studenata prvog i drugog ciklusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh