BiH

NATO pojasnio gdje smo: BiH je učesnik Akcionog plana i teži ka članstvu u Alijansi

Bosna i Hercegovina je učesnik Akcionog plana za članstvo (MAP), navodi se na zvaničnoj internet stranici Sjevernoatlantskog saveza. NATO je danas ažurirao informacije kada je riječ o odnosima sa pojedinim zemljama aspirantima za članstvo.

NATO BiH

Riječ je zapravo o posljednjoj “update informaciji” koja govori o tome gdje je naša zemlja na putu ka članstvu u NATO-u.

“Učestvovanje u MAP-u ne utječe na odluku Saveza o budućem članstvu. Trenutni sudionici su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija”, navodi se na zvaničnoj stranici NATO-a.

Ipak, u sekciji o odnosima između BiH i NATO-a se navodi da BiH teži NATO-u.

“Podrška demokratskim, institucionalnim, sigurnosnim reformama i odbrambenim reformama ključni su fokus saradnje. Zemlja aktivno podržava misiju koju vodi NATO vodi u Afganistanu i sarađuje sa saveznicima i drugim partnerskim zemljama u mnogim drugim oblastima”, objavljeno je.

NATO, kako navode, zadržava vojno sjedište u Sarajevu s primarnom misijom pomaganja vlastima BiH u reformama i obvezama u vezi s Partnerstvom za mir i bližu integraciju s NATO-om, te sekundarnu misiju pružanja logističke i druge podrške snagama Evropske unije (EU) u BiH.

U dijelu koji se odnosi na “aspiracije za članstvo”, podsjeća se da je BiH 2010. godine dobila poziv da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP), te da MAP ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu.

“BiH treba nastaviti provoditi demokratske i odbrambene reforme kako bi ispunila svoje NATO i EU aspiracije i postala funkcionalna neovisna demokratska država”, navodi se.

BiH i NATO, kako navode, imaju za cilj poboljšati javni pristup informacijama o prednostima saradnje i mogućem članstvu BiH u Alijansi.

“U tom cilju postoji nacionalna strategija NATO komunikacije. Poseban naglasak stavljen je na aktivnosti koje uključuju održivost i koje povezuju ključne aktere: vladu, civilno društvo i medije”, zaključuje se.

Tako je NATO pojasnio i kontekst Programa reformi, dokumenta kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo prošle godine i koji je dostavljen u sjedište NATO-a u Brisel. Iz NATO-a ističu da je njime predviđena saradnja BiH sa NATO-om, te da taj dokument ocrtava reforme koje vlasti namjeravaju poduzeti i olakšava pružanje podrške NATO-a u tim naporima, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh