BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH veliča neustavni Dan RS-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je za sve iz Republike Srpske koji rade u institucijama u Sarajevu sutra (danas op.a.) praznik i da očekuje da slave taj dan kao dan Republike Srpske uprkos činjenici da je Ustavni sud BiH ovaj praznik proglasio neustavnim.

Zoran Tegeltija - Fena.ba

“Sutra (danas op.a.) je veliki dan, dan naše sreće i radosti obilježavanja Dana Republike i mislim da bi svi drugi u BiH trebali tako da se osjećaju. Ne moraju da dijele našu ljubav prema Republici Srpskoj ako je nemaju, ali ne bi trebali da imaju bilo šta protiv naše sreće i zadovoljstva da obilježavamo Dan Republike”, rekao je Tegeltija.

On je za “ATV” izjavio da su zaposleni u institucijama u Sarajevu iz Republike Srpske u mnogo težoj poziciji nego građani RS-a jer će morati odvojiti slobodan dan ili dan od godišnjeg odmora da bi proslavili Dan Republike, te da mu je žao što je tako, ali da će pokušati da se izbori za njihova prava da 9. januara proslavljaju kao Dan Republike i da ne moraju da odvajaju dan od godišnjeg odmora.

“Moramo shvatiti da niko nikome u BiH ne treba da kvari njegove praznike. Ovo nisu praznici usmjereni protiv bilo koga, ovo su naši praznici, praznici Republike Srpske”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da je Dan Republike trenutak kada treba zastati, pogledati oko sebe, civilno društvo, jedinice MUP-a RS-a i reći: “Da ovo smo napravili ove godine, do sljedećeg rođendana moramo biti još opremljeniji i kao društvo bogatiji”.

On je na pitanje koliko je teško predstavljati RS u Sarajevu, rekao da će to tek vidjeti, ali da smatra da je najteža godina prošla, kada su se uspjeli izboriti da RS u Sarajevu predstavljaju oni koje su građani Republike Srpske i birali na izborima.

Napomenimo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u više navrata poništio i ukinuo dijelove Zakona o praznicima entiteta i Zakona o Danu RS-a. Do implementacije ove odluke još nije došlo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh