BiH

SIFET PODŽIĆ: NEĆE IĆI SVE GLATKO, ALI MI SE SVIĐA METOD KOJI JE PREDSTAVIO TEGELTIJA

Tek 14 mjeseci od izbora Bosna i Hercegovina dobila je novu izvršnu vlast na državnom nivou. Kamen spoticanja sve vrijeme bilo je slanje Godišnjeg nacionalnog programa u NATO.

Program je poslan, nije naslovljen kao ANP, ali ima isti značaj. Konačno je odblokiran bh. put ka NATO-u, a to u budućnosti podrazumijeva niz reformi i ulaganja u odbranu države.

Gost emisije Dobar dan BiH bio je novoimenovani ministar odbrane Bosne i Hercegovine penzionisani general i prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH gospodin Sifet Podžić.

Prva sjednica novog Vijeća ministara je završena. Podžić je zadovoljan, ali pretpostavlja da na narednim neće iči sve glatko kao što je to bilo danas.

Pa teško je donositi odluke nakon jedne sjednice. Ali defintivno prva sjednica je završena. Mi želimo da u Vijeće ministara donosimo najamanje politike i kao što je rekao predsjedavujući Tegeltija, sjednice trebaju da budu brze i precizne. Ja sam siguran da neće sve biti glatko kao što je to danas bilo, bit će tu ubjeđivanja i različitih mišljenja, ali metod koji je danas predstavio Tegeltija meni se sviđa – kazao je ministar Podžić.

Zbog predugog čekanja na formiranje Vijeća ministara, mandati ovih ministara su kraći za godinu. Hoće li biti dovoljni da se postignu rezultati.

Mislim da smo bezpotrebno izgubili godinu dana i trebaće Parlamentarna većina na nivou BiH da nađe zajednički jezik, da se što efikasnije dođe sa zakonima u Vijeće ministara koje bi bilo proslijeđeno u Parlamentarnu proceduru kako bi se nadoknadilo sve izgubljeno – rekao nam je ministar Podžić

Delegati iz SNSD-a vode drugačiju politiku prema pristupanju NATO-u od onih kojima pristupa ministar Podžić, postavlja se pitanje da li če to uticati na kvalitet obavljanja ovih zadataka.

Glavno je bilo sada u ovom periodu da politika koja je željela zaustaviti NATO integracije, bude osujećena, a to se i desilo uz pomoć Predsjedavajućeg Željka komšića i člana Predsjedništva Šefika Džaferovića. Mi sada možemo na osnovu Zakona i odluka Predsjedništva i Parlamenta BiH nastaviti put prema NATO-u. S obzirom da sam ja 2004. godina kao načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH učestvova u pisanju prvih slova i kreiranju NATO integracija BiH, materija mi nije nepoznata. Iskren da budem ne očekujem da će sve ići glatko, pred nama je prvi ozbiljan posao, a to je borba za veći budžet za Ministarstvo odbrane BiH. Sve što je zamišljeno se ne može ostvariti s ovim budžetom. Tu će sigurno biti opstrukcija i tu će biti obračuna. Mi se moramo izborati za povećanje statusa najnižih kategorija u Oružanim snagama. Dolazimo u ozbiljan problem. BiH prema ovim integracijam može ponuditi izvrstan ljudski resurs, ali sa ovakvim platama i nerješenim statusima najnižih kategorija teško možemo išta. Jer se i u Oružane snage prenio problem države odlaska ljudi. Program odbrane koji je poslat u NATO, traži poprilična sredstva i ako ih nemamo teško se može išta ostvariti. – rekao je MInistar Sifer Podžić u emisiji Dobar dan BiH, prenosi Hayat.

https://youtu.be/8fK5MOekBNM?t=4


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh