BiH

Peti u nizu mirni protest: Stanovništvo sjevernih mostarskih naselja ponovo pred kapijom deponije Uborak

Peti je to u nizu mirni protest nakon što je Uborak 20. juna odblokiran poslije desetodnevne blokade usljed koje je Mostar “grcao“ u smeću

Iako su tokom sedmice dobili informacije da će Ministarstvo okoliša FBiH podleći političkom pritisku i odobriti okolišnu dozvolu za ovu depniju, aktivisti Udruženja “Jer me se tiče“, danas su bili dosta optimistični, kazavši kako nove informacije ipak govore suprotno, ali bez obzira i na to zadovoljni nisu.

Pozivajući se na posljednje izjave ministrice Edite Đapo vjeruju da okolišna dozvola neće biti izdana, ali su bez obzira na to uvjereni da se smeće i nakon 4. decembra nastojati deponovati na Uborak, i to zbog kako su naveli, navodnog javnog interesa. U tom slučaju odlučni su ponovo blokirati Uborak.

Tu smo da obustavimo odlaganje smeća. Nećemo dozvoliti novo deponovanje. Istrajat ćemo. Zatrpavanje grada smećem nije naš problem. Vlast je imala pola godine da iznađe novu lokaciju i riješi problem. Bili su previše indiferentni, rekao je predsjednik Udruženja Omer Hujdur.

Tvrdio je i da će se u slučaju da se do 4. decembra ne donese odluka o obustavi deponovanja ili da građani ne dobiju čvrstu garanciju u pisanom obliku da će se deponija u narednih šest do dvanaest mjeseci izmjestiti sa ovog mjesta, građani blokirati Uborak.

Aktivista Nijaz Hodžić kazao je da gradska i kantonalna vlast dosad nije uradila ništa po pitanju izmještanja deponije sa Uborka. Raspolaže i informacijama kako JP Deponija u Ministarstvo okoliša FBiH nije dostavilo potpunu dokumentaciju za okolišnu dozvolu, te da ona neće biti izdana.
– Nadam se da će federalni inspektori doći i zapečatiti deponiju. To je najlogičnije. U protivnom, ljudi su spremni svojim tijelima blokirati deponiju, kazao je.

Josip Kožul podsjeća na nedavno pomor ribe koji je, kako kaže, novi u nizu dokaza pogubnosti deponije Uborak. Vlastima je poručio da je vrijeme da se započnu provoditi aktivnosti na iznalaženju nove lokacije za deponiju. Uskoro će se, navodi, sastati Komisija za iznalaženje, potvrđujući kako postoje i indicije za novu lokaciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh