BiH

Osim sunca, jesen donijela i viroze: Kada se očekuju padavine?

Temperature u cijeloj regiji su iznad prosjeka. Netipična jesen koja traje već skoro dva mjeseca do sada nije pokazala skoro ništa što asocira na ovo godišnje doba. Rijetki su kišni dani, a dnevne temperature su oko 20 stepeni Celzijusa. Je li ovo samo zatišje pred buru? Kako građani podnose ovakve vremenske prilike? Koje su preporuke ljekara?

Jesen - Avaz.ba

Neuobičajeno toplo vrijeme za novembar utiče na zdravlje, dovodi do promjene raspoloženja bilo da su djeca ili starije osobe u pitanju.

Ovakve vremenske prilike najmanje odgovaraju meteoropatama:

“Ne odgovara mi, nije normalno da u novembru bude ovolika temperatura.”

“Sada je vruće. Previše je ovo.”

Osim sunca, jesen je donijela i viroze. Stomačne naročito.

“Pa to su uglavnom pacijenti sa pogoršanjem hroničnih bolesti, hronični pacijenti, kardijalni, srčani bolesnici, bolesnici sa oslabljenim imunitetom se uglavnom javljaju u Zavod za hitnu medicinsku pomoć kojima baš i ne odgovara ovo vrijeme”, rekao nam je Kemal Kadrić, specijalista urgentne medicine.

Međutim, ima i Sarajlija koji se i dalje raduju suncu i visokim temperaturama:

“Da, odgovara mi, lijepo je”

“Meni ovo super odgovara. Što se mene tiče, može ovako biti i cijele godine.”

Iako nam se kalendarski bliži zima, sniježne padavine još uvijek nisu najavljene. Meteorolozi poručili, topla jutra i dani očekuju se sve do 20. novembra.

“Neće baš biti suho jer vidi se taj trend promjenljivosti i dosta čestih padavina, učestale će biti, ali kažem, barem padavine su dobrodošle s obzirom da trpimo sušu i naravno ovi požari koji su bili proteklih dana ili proteklih sedmica”, riječi su meteorologa Nedima Sladića.

Mnogo tečnosti, šetnja, provjetravanje prostorija, adekvatna odjeća, preporuke su ljekara u danima koji dolaze, piše “N1“.

Video pogledajte OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh