BiH

Brisel: Mogherini sa liderima zemalja Zapadnog Balkana

U Briselu je počela oproštajna večera koju je za lidere Zapadnog Balkana priredila odlazeća visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini.

Mogherini sa liderima zemalja Zapadnog Balkana - Twitter

Tokom večere, kako je to na svom Twitter nalogu najavila portparolka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič, bit će razmijenjena mišljenja o najnovijim dostignućima i izazovima koji stoje pred zemljama Zapadnog Balkana.

U ime BiH, večeri sa Mogherini prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Također, prisustvuju i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hashim Thaci, Crne Gore Milo Đukanović, kao i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Prije oproštajne večere s Mogherini, tročlano Predsjedništvo BiH sastalo se sa odlazećim komesarom za proširenje EU Johanesom Hahnom.

Nakon sastanka, medijima su se obratili Džaferović i Komšić, koji je poručio da su on i Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je Dodik kazao da je samo za saradnju na EU putu.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH je naveo da je odnos Evropske unije prema Sjevernoj Makedoniji i Albaniji bio razočaravajući.

– To nije dobar znak ni za nas. Ipak, ponovili smo da BiH nema luksuz da da odustane od EU, ali i NATO puta. Saradnja sa susjedima je potrebna i poželjna i mi smo uvijek tu – dodao je Komšić, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh