BiH

U pećini Dahna u Tomislavgradu pronađen skelet pećinskog medvjeda

Speleološko društvo “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada organiziralo je od 24. do 30. augusta na mjestu na kojem rijeka Šuica ponire u Kovačima kod Tomislavgrada 10. međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačke ekspediciju “Ponor Kovači Izvor Ričine 2019”. Ova ekspidicija može se pohvaliti značajnim naučnim nalazima.

Tomislavgrad- Fena

Istraživanje je organizirano u okviru dviju sekcije – speleološke, koja obuhvata bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja, prenosi “Fena”.

Smještaj ekspedicijskog kampa kao i prošle godine organiziran je u planinarskom domu Planinarskog društva Orlova Stina na Blidinjskom jezeru, kojemu se odazvalo dvadesetak znanstvenika i istraživača s područja BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Češke.

Kako je na završetku kampa za medije kazao jedan od naučnika i voditelja ove ekspedicije dr.sc Roman Ozimec, tokom istraživačkog rada bili su podijeljeni u više timova, a cilj im je bio nastavak istraživanja ogromnog podzemnog sistema ponora Kovači-izvor Ričine u blizini Tomislavgrada te nastavak istraživanja brojnih jama i pećina koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.

Naglasio je kako je upravo jedan od važnijih arheološki i paleontološki lokaliteta istražen, a radi se o pećini Dahna iznad tomislavgradskog naselja Omerovići gdje je u prijašnjim istraživanjima pronađeno leglo medvjeda i ostaci ove životinje koji su stari najmanje 4 – 5.000 godina, a njihovu starost neki procjenjuju na 20 hiljada godina.

Po njegovim riječima, tokom ove ekspedicije pronađene su kosti, zubi pa i cijeli skelet pećinskog medvjeda te su tokom ekspedicije našli nešto za što ne znaju postoji li još igdje u svijetu, a to je fosilizirani otisak medvjeđe šape pećinskog medvjeda u blatu, što je kaže Ozimec, unikat.

On smatra kako je pećina Dahna fenomenalan objekt koji će u budućnosti biti uključen u promotivne, edukativne, a čak i u turističke aktivnosti.

Dok je njegov tim radio istraživanja na spomenutoj pećini, drugi timovi su radili paralelno na drugim naučno istraživačkim objektima, pećinama i jamama, a na kraju svake ekspedicije objavljivali su rezultate.

Romano je inače jedan od autora knjige “Naših prvih 7 ekspedicija” – Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije na području općine Tomislavgrad (2009.-2016.). koja je predstavljena prije dvije godine a sadrži zaključke sa sedam naučno-istraživačkih ekspedicija s područja Tomislavgrada na kojem je radilo 22 znanstvenika i stručnjaka koji su sudjelovali na ekspedicijama.

Suorganizatori ovogodišnje Međunarodne speleološke i naučno-istraživačke ekspedicije bili su Udruga “Naša baština”, Tomislavgrad – Zagreb BIOSPELD – Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh