BiH

Sindikat uposlenih u Aluminiju: Veliki broj radnika želi nastaviti raditi u preduzeću

Prema tvrdnjama Sindikata uposlenih u Aluminiju, ukupno 526 uposlenika želi da nastavi raditi, njih 76 želi otpremninu, a 46 je zaokružilo i jednu i drugo, što nije valjan odgovor. Njih 177 nisu ništa zaokružili, otkrio je danas predsjednik Skupštine Sindikata Aluminija Pero Bebek, govoreći o nedavnoj anketi radnika Aluminija.

AluminijM - Haber.ba

– Bilo bi tu tehnološkog viška otprilike 550, što je lošije nego prošli put kada smo pričali. Što se tiče plana zbrinjavanja, prvo bismo trebali uraditi sistematizaciju. Trenutno je tu strateški partner izraelsko-kineska firma, istakao je Bebek nakon današnjeg sastanka u mostarskom preduzeću.

Orvrnuo se i na one koji žele penzionisati se. Za njih će, čini se, na snazi biti posebna pravila.

– Kad pođe čovjek u mirovinu bilo kada, u tom slučaju bi mu se sve uplatilo, što smo i mi tražili, ali i u pisanoj formi i sa pečatom. U svakom slučaju puno je lošije nego prošli put, više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljeno, naveo je Bebek.
Nezadovoljan je i Romeo Biokšić. Predsjednik Sindikata podsjetio je da se u anketi 64 posto radnika izjasnilo da bi nastavilo daljni nastavak rada, devet da bi uzelo otpremninu, šest posto za obje varijante dok se 21 posto nije nikako izjasnilo.

– Samim tim dovodimo se u nezgodnu situaciju i po pokretanju plana gdje smo dobili i trenutnu sistematizaciju radnih mjesta gdje se šest od pet uposlenika smatraju viškom. Mogući su protesti, štrajkovi. Dakle, 1. septembra je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva, naveo je Biokšić.

Sindikati radnika Aluminija, navode, ponovno će tražiti od Vlade Federacije BiH ugovor o isplati doprinosa za sve radnike Aluminija. Sastanku su prisustvovali Nadzorni odbor, direktori Uprave Aluminija, predstavnici sindikata, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh