BiH

Evropska komisija: “Neprihvatljivo nasilje nad migrantima”

Bilo kakvo nasilje prema migrantima je neprihvatljivo, saopštila je Evropska komisija povodom posljednjih događaja na granici BiH i Hrvatske, kada je povređeno 18 migranata.

Evropska komisija - Yahoo.com

Vidjeli smo medijske izvještaje. Komisija je uvijek zabrinuta u vezi sa izvještajima o lošem tretmanu izbjeglica i uzima sve takve optužbe veoma ozbiljno. Bilo koja forma nasilja protiv ili zloupotrebe migranta je neprihvatljiva“, rečeno je “N1 televiziji” iz Evropske komisije.

Kako je istaknuto, službe Evropske komisije su u kontaktu sa hrvatskim vlastima u vezi s optužbama za maltretiranje i onemogućavanja ne-EU državljanima da apliciraju za azil, ali isto tako i u vezi sa implementacijom EU legislative o migrantima i azilu u generalnom smislu.

Prva i najvažnija odgovornost hrvatskih vlasti je da obezbjedi da prava migranata budu poštovana i da imaju pristup procedurama za traženje azila koji mora biti pružen svima koji podnesu aplikaciju u skladu sa EU zakonom“, navodi se u saopštenju EK i dodaje da ta institucija očekuje hitan odgovor hrvatskih vlasti na ove optužbe.

Kada se radi o migracijama na prostoru Zapadnog Balkana Evropska komisija ima vrlo jasne stavove.

EU podržava Zapadni Balkan kada se radi o upravljanju migracijama i izbjegličkom krizom, uključujući obezbjeđivanje humanog tretmana ljudi u potrebi. Radimo blisko s vlastima, UN-ovim agencijama i nevladinim organizacijama kako bi se zadovoljile urgentne potrebe novopridošlih kao i onih najugroženijih među izbeglicama“, rečeno je u EK.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh