BiH

Preda: “Mora se okončati proces formiranja vlasti u BiH”

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je da se u BiH mora okončati proces formiranja vlasti, jer bi se naredni koraci u procesu integracija u EU mogli odgoditi.

Cristian Dan Preda - Nezavisne.com

“Niko ne pobjeđuje iz ove situacije. O NATO i Godišnjem nacionalnom programu, kao i o svakom drugom pitanju koje je potencijalno povezano sa formiranjem vlasti, politički lideri bi trebalo da postignu kompromis”, rekao je Preda za “Avaz“.

Govoreći o mišljenju Evropske komisije o aplikaciji za kandidatski status BiH, koje je pred Evropskim parlamentom predstavio komesar za proširenje Johanes Han, Preda kaže da je pred BiH mnogo posla koji bi, u najboljem slučaju, trebalo da bude brzo urađen.

Preda je istakao da nema rokova, ali da će dobijanje statusa kandidata zavisiti od toga, što se može učiniti uz ozbiljnost, odgovornost, političku volju, ali smatra da je pravo pitanje da li su vlasti u BiH spremne da to učine.

On je pojasnio da je 14 prioriteta, koje je Han naveo kao ključne ako BiH želi kandidatski status, vezano uz osnovne politike EU i da će njihovo ispunjavanje biti od ključne važnosti.

“Kada je riječ o demokratiji, fukcionisanju institucija, ustavnom i izbornom okviru, stanju u pravosuđu, ljudskim pravima, korupciji… građani sigurno vide da postoje nedostaci u poređenju sa EU”, naveo je Preda.

On je izrazio nadu da će novi saziv Evropskog parlamenta nastaviti da podržava evropsku integraciju zapadnog Balkana, kao i da će tu biti nastavljen pozitivan trend snažnijeg angažmana nove Evropske komisije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh