BiH

“Truju nas tone opasnog otpada”

Velika mrlja na Vrbasu, kancerogeno ulje usred Banjaluke, deponija medicinskog otpada u blizini Mrkonjić-Grada, plutajući otpad na Drini kod Višegrada i na Limu kod Rudog… Ovo su samo neke od velikih ekoloških katastrofa koje su posljednjih mjeseci pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Truju nas tone opasnog otpada - BN

Borislav Janković, lider Ekološkog pokreta ‘Zlenkovac’, upozorava na ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva.

Naše udruženje objavilo je da se dvije tone ilegalno odloženog medicinskog otpada nalaze na području Sanskog Mosta i Mrkonjić-Grada i da predstavlja tempiranu bombu za izbijanje zaraza i zagađenje životne sredine. Još ništa nije urađeno da se to ukloni, a upotrebljene šprice, pune ampule praškom, tablete, nalaze se dva kilometra vazdušne linije do izvora rijeke Sane i 200 metara vazdušne linije od prvih naseljenih kuća u selu Jasenovi Potoci. Inspekcija je lopticu prebacila na opštinu – kaže Janković.

Ključni je, kaže, problem što oni koji treba da se bave zaštitom životne sredine u BiH ne čine ništa.

Strašno je da do sada nije angažovan stručnjak koji će izmjeriti radijaciju, konkretno kada je riječ o medicinskom otpadu. On sigurno podzemnim putem utiče na izvore rijeke Sane, koja je tu blizu. Sigurno je da se trujemo od toga – kaže Janković.

Kancerogeni piralen

I dio zemljišta u Poslovnoj zoni ‘Incel’ u Banjaluci zagađen je veoma opasnim i kancerogenim uljem piralen i drugim teškim metalima, potvrdili su rezultati analize zemljišta koju je uradio Institut za zaštitu i ekologiju RS. Za uklanjanje i uništavanje ovog ulja potrebno je na stotine hiljada maraka. Riječ je o veoma opasnom ulju koje može ozbiljno ugroziti živote i zdravlje ljudi ako dođu u kontakt s njim.

Neki ga stavljaju u isti rang s radioaktivnim materijama. To ulje se ne može prirodno razgraditi. Ako uđe u zemljište, ono tu ostaje – rekao je Petar Gvero, šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

U Mrkonjić – Gradu komunalna policija nije kaznila nikoga. Zna se ko je napravio nove deponije. Eventualno intervenišu gdje je nešto lako uraditi i to je to, kaže Janković, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh