BiH

Naser Orić: Nije osuđena Srbija – “mozak” projekta, a Karadžić je đuturum, njemu je i pet godina doživotna

Trebalo je suditi projektu uništenja jednog naroda, projektu koji je proizveo genocid, a zasigurno je tu ‘mozak’ bila Srbija, kaže Orić

Naser Orić - Radiosarajevo.ba

Komandant odbrane Srebrenice Naser Orić, nakon presude Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu, kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, kazao je za Faktor da žrtve nisu i ne mogu biti zadovoljne presudama pojedincima ma kolike one bile, s obzirom na to da je, kako je kazao, Tužilaštvo propustilo da dokaže da je postojao udruženi zločinački poduhvat iz Srbije kojem je cilj bio uništenje Bošnjaka.

– Onaj ko je iole legalista i slijedi pravdu i pravičnost zna da se presude suda ne komentarišu. Ali s druge strane, kao čovjek koji je preživio genocid i koji je žrtva genocida moram da kažem da je ovdje stvar bila na Tužilaštvu da dokaže, da istraži, dokumentuje i priloži dokaze Haškom tribunalu da je postojao udruženi zločinački poduhvat Srbije. Ovdje je trebalo Tužilaštvo da dokaže da je postojao projekat koji je napravljen u Beogradu, u Srbiji, kojem je cilj bio uništenje jednog naroda na prostoru BiH, u konkretnom slučaju Bošnjaka – kazao je Orić, te dodao da je Tužilaštvo svjesno ili ne to propustilo učiniti.

Zbog toga, dodao je, žrtve sigurno neće biti zadovoljene niti će pravda biti zadovoljena, jer im je nepojmljivo da Srbija ostane nekažnjena.

– Ne znam zbog čega je to urađeno, da li je to stvar Međunarodne zajednice ili nekih lobističkih kuća da urade to sa Tužilaštvom i da ono pređe prećutno preko toga i počne da procesuira pojedince, odnosno da na neki način “podmetnu” žrtvama pojedince, pa kao: evo doživotna. Pa Radovanu Karadžiću, s obzirom na njegove godine i s obzirom na prosječni biološki vijek jednog čovjeka, i pet godina je doživotna. Čovjek je đuturum, i on i Mladić – kazao je Orić za Faktor.

Dodao je da je “trebalo suditi projektu uništenja jednog naroda, projektu koji je proizveo genocid, a zasigurno je tu ‘mozak’ bila Srbija.

– Nisam zadovoljan, ovo za mene nije nikakvo zadovoljstvo, zato što je nepojmljivo da Srbija koja je bila agresor i na Hrvatsku i na BiH ostane nekažnjena, a svi znamo i postoje dokumenti da je bila centar svog zla koje je bilo na Balkanu. A sama presuda kao presuda – ja tu nemam pravo da komentarišem odluke sudskog vijeća- zaključio je Orić, prenosi faktor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh