BiH

Još jedan pokušaj dogovora za formiranje vlasti u BiH

Novi sastanak lidera SDA, SNSD I HDZ-a BiH biće održan danas u Sarajevu. Tema – formiranje Vijeća ministara BiH. Međutim, već sada je evidentno da taj rok koji je postavljen do kraja marta neće biti ispoštovan.

Predsjednici SNSD, SDA i HDZ BiH - BHRT.ba

I dok jedni tvrde da će se pridržavati vojne neutralnosti, drugi da nema podrške mandataru dok se ne omogući BiH put u NATO, treći su ipak optimistični ishodom današnjeg sastanka.

Prema Dodikovim riječima, očekuju formiranje vlasti bez bilo kakvih uslovljavanja, a SNSD ostaje privrženi vojnoj neutralnosti i neće žrtvovati taj princip ni za šta, piše “BHRT“.

Kako je rekao, iako SDA uslovljava put ka EU usvajanjem godišnjeg plana za NATO, obavezujuća je Deklaracije NSRS o vojnoj neutralnosti.

“Ulazak u NATO značio bi više duplo sredstava za Oružane snage Bosne i Hercegovine i to od entiteta. RS bi morala izdvojiti 100 miliona KM, a mi to ne možemo”, istakao je Dodik.

Dodao je da SNSD ne pravi nikakvu koaliciju sa SDA, te da su oni samo dio tehničkog procesa formiranja institucija BiH.

Najavio je da će, ukoliko ne bude rezultata za godinu dana, otići iz Predsjedništva BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh