BiH

Livanjski srednjoškolci odlaze u CERN

Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna za učenike strojarske i elektrostruke organizira stručni posjet najvećem naučnom laboratoriju na svijetu – CERN-u.

CERN - Tested.com

Kako je za “Fenu” kazao direktor livanjske srednje škole Saša Grabovac, 17. februara 43 učenika i njihovi profesori polaze na stručnu ekskurziju u Ženevu, gdje će imati priliku vidjeti najpoznatiji međunarodni laboratorij za nuklearna istraživanja na području fizike elementarnih čestica.

Naši učenici vidjet će akceleratore u kojima se čestice ubrzavaju gotovo do brzine svjetlosti i usmjeravaju na sudare, kao i druga naučna dostignuća koja su pronašla primjenu u raznim granama nauke. Na ovom putovanju učenici će imati mogućnost unaprijediti svoja znanja iz struke, a nadamo se kako će CERN kod nekih učenika potaknuti i želju za rad u nauci“, kazao je Grabovac.

CERN je ustanovljen 1954. godine, a u njegovom radu učestvuju 22 države članice s više od 1.000 naučnika. Najveći je to naučni laboratorij na svijetu, ima najsloženije mjerne instrumente i druge uređaje potrebne za istraživanja.

CERN je poznat i po tome što je “rodno mjesto” Interneta, koji je nastao kao rezultat potrebe za komunikacijom među naučnicima sa svih kontinenata.

Ovo je drugi put da ravnateljstvo livanjske škole organizira stručnu ekskurziju u Ženevu, a sve je počelo prije tri godine posjetom i stručnim predavanjem livanjskim srednjoškolcima profesora fizike s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu te dugogodišnjeg koordinatora tima naučnika na ženevskom CERN-u dr. sc. Ivice Puljka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh