BiH

Jevreji Mostara obilježili Dan borbe protiv holokausta

Danas je i u Mostaru obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se od 1996. godine u Njemačkoj obilježava kao Dan sjećanja na žrtve nacional – socijalističkog režima. Ovaj važan dan odlukom Generalne skupštine UN-a prije 14 godina počeo se obilježavati u cijelom svijetu.

Dan holokausta u Mostaru - PR/Haber.ba

Delegacije su danas položile cvijeće na Jevrejskom groblju, a prisutnima se tom prilikom kratko obratio Zoran Botić iz Jevrejske zajednice Grada Mostara.

“Moramo nastaviti zajedno živjeti. Ne smije nam biti tijesno. Moramo se razumijevati, poštovati i boriti za osnovno ljudsko pravo – pravo za život. Neka nam se nikad ne desi ono što nam se desilo. Drago mi je i što nove, mlade generacije prepoznaju historiju i šalju važne poruke sa ovakvim mjesta na ove datume”, rekao je Zoran Botić okupljenim novinarima.

O hrabroj borbi Jevreja koji su u Drugom svjetskom ratu većinom bili u partizanskim odredima govorili su glumci mostarskog Teatra mladih. Oni su između ostalog citirali najveće Jevreje Bosne i Hercegovine, kazavši na kraju da bi naša zemlja bez njih bila kao hrana bez soli – moguća, li i bljutava.

Na kraju su delegacije položile vijence pored spomenika holokausta. Danas su na Jevrejskom groblju bili i predstavnici Skupštine HNK-a, Grada Mostara, Centra za mir, SABNOR-a, SDP-a i DF-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh