BiH

Mostar nije zaboravio hrabre italijanske novinare

Četvrt vijeka prošlo je od dana pogibije trojice italijanskih novinara u Fejićevoj ulici u Mostaru. U ratom podijeljeni grad tih su dana pristigli s namjerom da naprave dokumentarac o djeci rata i to na obje strane grada. Na kraju je deceniju kasnije materijal iskorišten za dokumentarac posvećen upravo njima trojici.

Mjesto tragedije - PR/Haber.ba

Radi se o novinarima RAI televizije Mariju Luchetti, Dariju D’Angelu i Alessandru Oti, koji su stradali na današnji dan 1994.

U znak sjećanja na žrtvu trojice reportera, na spomen obilježju cvijeće su položili ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, brojne delegacije, dok su štićenici Dječjeg doma Mostar položili po jednu ružu pored vijenca poginulih talijanskih novinara.

“Svojim radom htjeli su ispričati Italiji i Evropi ono što se dešava ovdje, ali su također htjeli dati doprinos svima onima koji su u to vrijeme teško patili. Njihovu žrtvu trebamo gledati u svjetlu onih koji i danas pate, svih onih kojima je i danas potrebna pomoć i bolji život”, kazao je ambasador Italije u BiH.

Ratnih strahota o kojima se izvještavalo prisjetio se i gradonačelnik Mostar Ljubo Bešlić.

“Grad Mostar sigurno mora iskazati jednu zahvalnost jer oni su prenosili one vijesti kako su doživljavali i objektivno pokušavali informirati svjetski javnost. Sigurno da je svjetska javnost imala veliki utjecaj na sva događanja na ovim prostorima, pa tako danas imamo trenutak gdje se želimo pokloniti žrtvama ove tragedije , a njihovim obiteljima reći hvala je ono najmanje što možemo da uradimo”, kazao je Bešlić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh