BiH

“Organizovana histerija s ciljem progona Hrvata s prostora BiH”

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora cjelovit mehanizam kojim će Hrvati u budućnosti nastojati da se izbore za ravnopravnost.

Vjekoslav Bevanda - GlasBanjaluke.net

“Deklaracija donosi jasne smjernice u ovoj borbi i svako treba da je pročita i analizuje”, rekao je Bevanda i dodao da negativna reakcija nekih medija na Deklaraciju i Sabor HNS-a na kojem je ona donesena potvrđuje da su Hrvati napravili pravu stvar.

Ističući da je teško shvatljiva ova, kao i histerija koja je uslijedila nakon što su hrvatski predstavnici prisustvovali obilježavanju Dana Republike Srpske, on je ocijenio da se ona ne može obuzdati jer je organizovana s ciljem progona Hrvata s ovih prostora.

“Postoje ljudi koji ne mogu ili neće da shvate i neće dopustiti Hravatima, konstitutivnom narodu da bira svoje predstavnike, da bude ravnopravan svoj na svom. U Ustavu piše da su Hrvati ravnopravan i konstitutivan narod, znači u osnovnom dokumentu države, a neki to ne žele da shvate”, izjavio je Bevanda za “Večernji list“, izdanje za BiH.

On je poručio da Hrvati u BiH nisu nikakva manjina i da su u pozadini svih vijesti čiji je cilj njihova destabilizacija i progon, centri koji orkestrirano upravljaju određenim medijima.

“Nemojmo sada očekivati da će se preko noći nešto promijeniti, da će stati uvrede prema nama, laži i dezinformacije. Ali, mi moramo raditi svoj posao. Niko nam neće pomoći osim nas samih”, zaključio je Bevanda.

Hrvatski narodni sabor usvojio je u subotu, 26. januara, Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh