BiH

Zbog isteka roka upotrebe i deklaracija u RS-u naređeno uništavanje 1.300 kg namirnica

Inspektorat Republike Srpske je u 2018. godini u unutrašnjem prometu izvršio blizu 30.000 kontrola, u kojima su u 28 posto slučajeva utvrđeni propusti u radu kontrolisanih subjekata. Zbog utvrđenih propusta u radu, Inspektorat Republike Srpske je u protekloj godini izrekao blizu 7.000 upravnih mjera.

No image - Haber.ba

Značajan dio kapaciteta utrošen je na postupanje po prijavama drugih organa, pravnih osoba i građana, po kom osnovu je od ukupnog broja kontrola u prošloj godini izvršeno 4.784 vanredne kontrole, piše “Klix.ba“.

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 3.300 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 4.000.000 KM, dok je nadležnim sudovima podnesena 161 prekršajna prijava i devet krivičnih prijava.

Pet miliona KM u budžet

Na osnovu navedenog i iz strukture poduzetih mjera, može se vidjeti da sve slučajeve u kojima utvrde nepravilnosti, inspektori sankcionišu i nalažu otklanjanje propusta, te izriču prekršajne mjere.

U izvještajnom periodu za 2018. godinu, Inspektorat Republike Srpske je u vanjskotrgovinskom prometu izvršio više od 114.000 kontroli pošiljki različitih vrsta roba: hrane, sjemena, sadnog materijala, predmeta opće upotrebe, tečnih naftnih goriva i drugo. Po osnovu nadzora u vanjskotrgovinskom prometu u budžet Republike Srpske uplaćene su takse u vrijednosti većoj od 5.000.000 KM.

Oduzeta drva, alkohol i duhan

U postupku inspekcijskog nadzora oduzeto je 2.119 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata čija vrijednost se procjenjuje na 182.840 KM koji su bespravno posječeni, oduzeta je roba bez porijekla u vrijednosti od 3.000 KM (cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića) koja se nelegalno prometovala, kao i 60 kilograma duhana i 63 litra alkoholnih pića. Po nalogu inspekcije uništeno je 1.300 kilograma prehrambenih namirnica: mesa, proizvoda od mesa, osvježavajućih pića, konditorskih proizvoda, mliječnih proizvoda i drugo, zbog isteka roka upotrebe, izmijenjenih senzornih svojstava, te neadekvatnih deklaracija.

Suzbijanje sive ekonomije, nelegalnog i neregistrovanog rada i protekle godine je bilo u fokusu Inspektorata Republike Srpske. Po osnovu ugovora o radu kontrolisano je 14.390 radnika zatečenih na radu kod poslodavca, od čega 392 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. U odnosu na 2017. godinu, broj radnika zatečenih bez ugovora o radu, manji je za 1 posto. U posmatranom periodu dogodilo se 14 povreda na radu sa smrtnim ishodom, te 81 teža povrede na radu.

Kontrolisali kafe aparate, pile, ventilatore…

U okviru proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda koji se prometuju na tržištu Republike Srpske, nadležne inspekcije su izvršile 102 kontrole, u kojima su kontrolisana 92 modela različitih proizvoda, kao što su kafe aparati, produžni kablovi, usisivači, ventilatori, stolice za vanjsku upotrebu, zaštitna obuća, električne pile, ploče na bazi drveta za upotrebu u građevinarstvu, dječije igračke i drugo. Od 85 laboratorijski analiziranih uzoraka, kod 38 tipova proizvoda utvrđene su neusklađenosti sa propisanim uslovima sigurnosti. Po nalogu inspektora sa tržišta je povučeno 1.900 komada različitih proizvoda, dok su privredni subjekti izvršili usklađivanje preko 2.400 komada proizvoda, kako bi isti ispunjavali propisane norme i mogli biti sigurno prometovani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh