BiH

Vazduh nezdrav u pet gradova, najlošije u Goraždu

U Tuzli je indeks kvaliteta vazduha 60, te je okarakterisan kao umjereno zagađen, dok je u Lukavcu i Jajcu kvalitet vazduha dobar.

Smog - Fokus.ba

U pet gradova u Federaciji BiH vazduh je jutros okarakterisan kao nezdrav, a najlošija situcija je u Goraždu, gdje je indeks kvaliteta vazduha 174, u Sarajevu 168, Ilijašu 166, Kaknju 163, te Zenici 156.

Zbog toga je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa, poput astme, podaci su stranice ‘Zrak.ekoakcija’.

U Tuzli je indeks kvaliteta vazduha 60, te je okarakterisan kao umjereno zagađen, dok je u Lukavcu i Jajcu kvalitet vazduha dobar.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav, a više od 300 se opisuje kao opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj web-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije “Srni” u Udruženju ‘Eko-akcija’ u Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh