BiH

Ivancov u Mostaru: “Nisam protiv članstva BiH u NATO-u! Zalažemo se da BiH sama donese odluku”

Rusija je sretna što ima priliku ulagati u mlade u BiH, poručio je tokom današnjeg posjeta Sveučilištu u Mostaru, ambasador ove zemlje u BiH, Peter Ivancov. On je tom prilikom svečano otvorio izložbu “Narodi Rusije”, a zatim održao predavanje na temu “Rusija u sistemu modernih međunarodnih odnosa”.

Peter Ivancov - PR/Haber.ba

Posebno je, kaže, zadovoljan ukoliko izučavanje Ruskog jezika mladima u BiH sutra može donijeti zaposlenje od kojeg će moći normalno živjeti. Podsjetio je i na razmjenu studenata i prijateljstvo dviju zemalja, dodajući da se saradnja ostvaruje i kroz 60 ruskih stipendija u našoj zemlji.

Predstavnike medije zanimalo je i hoće li na predavanju govoriti o protivljenju Rusije putu BiH u NATO, odnosno o razlozima takve odluke.

“Nisam protiv članstva BiH u NATO-u! Zalažemo se da BiH sama donese odluku gdje želi biti. To je vaša odluka, ne naša. Kada pričamo o NATO-u, uvijek se dotaknem dvije stvari, to su euro-atlantski put i put BiH u EU”, rekao je, podsjećajući da je želja većine bh. građana put naše zemlje u EU.

“Za NATO u bh. društvu ne postoji koncenzus. Ne treba se pitati “NATO ili Rusija” ili “Rusija ili EU”, dodao je potom.

Govoreći o mostarskom Aluminiju, rekao je kako ruske kompanije dosad nisu raspravljale oko Aluminija, naglašavajući da je to ustvari tema za privrednike, a ne za politiku.

Ivancov je tokom predavanja u Amfiteatru Filozofskog fakulteta, kazao da se Rusiju bespotrebno optužuje za destabilizaciju i separatizam. Pozvao je prisutne da procijene sami istinitost tih tvrdnji.

Kaže i da nije tajna da danas postoje različiti stavovi o svjetskom poretku među vodećim zemljama, da je teško vrijeme i da je atmosfera daleko od povoljne.

“Izgleda da se povlačimo sa temelja međunarodnog života. Svijet ide ponovo ka blokovskoj podjeli .O tome trebamo da razmislimo, ako želimo ovaj svijet da vidimo sigurnim. Mi smo protiv međunarodne napetosti. To je prijetnja i poretku i civilizaciji. Težnje država ka jačanju suvereniteta i identiteta su temelj međunarodnih odnosa. Mi uvijek zagovaramo rješenja mirnim putem. Ruska vanjska politika temelji se na realizmu, poštovanju, poštivanju povelja i ugovora Ujedinjenih naroda. Spremni smo sarađivati sa svima, ko je spreman na isto to, ali pod transparentnim pravilima”, poručio je Ivancov.

Konstatovao je i da su danas u svijetu prisutni trendovi koji potkopavaju stabilnost i mir.

“To se prije svega odnosi na terorizam, koji prijeti u mnogim dijelovima svijeta. Postoje izgovori da se Rusija izolira, pritom nas predstavljajući kao opasnost. Rusija nikom nije prijetnja. Ne pokušavamo nikome nametati svoje poglede na svijet. Nikome ne prijetimo sankcijama ili silom”, kaže Ivancov.

Koncept vanjske politike Rusije, prema njegovim riječima, osigurava obostrano korisnu saradnju, što se traži i od partnera. Nijednog partnera Rusija ne želi pridobiti silom, a stavovi BiH i Rusije prema širokom spektru tema su isti ili vrlo slični, tvrdi Ivancov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh