BiH

Zdenko Andabak tuži BiH za oko 50.000 KM

Zdenko Andabak, pravosnažno oslobođen u dva predmeta za zločine počinjene na području Livna, tuži Bosnu i Hercegovinu za oko 50.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog boravka u pritvoru i kućnom pritvoru, zabrane putovanja i narušenja ugleda.

Zdenko Andabak - BIRN BiH

Na pripremnom ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH, Andabakov advokat Esad Fejzagić je naveo da je njegov klijent tužio BiH zbog petomjesečnog boravka u pritvoru, stodnevnog boravka u kućnom pritvoru, trogodišnje zabrane putovanja i što mu je hapšenjem i optuživanjem za ratni zločin narušen ugled,javlja “Fena”.

Nađa Hozić iz Pravobranilaštva BiH kazala je da osporava osnove zahtjeva jer je, po njenoj ocjeni, previsok i paušalno opredijeljen.

Na pripremnom ročištu nije rečeno o kom iznosu se radi, a Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je iznos koji traži Andabak potvrđen iz Pravobranilaštva BiH.

Tom ročištu nije prisustvovao Andabak, a njegov advokat je Sudu i Pravobranilaštvu predao materijalne dokaze, među kojima su i dvije oslobađajuće presude, te iznio prijedloge za saslušanje svjedoka i vještaka koje je Sud prihvatio.

Dogovoreno je da će Andabak i njegova supruga svjedočiti o posljedicama koje je hapšenje, optuživanje i pritvaranje imalo po njihovu porodicu, dok će Hajrudin Peljto svjedočiti o statusu i ugledu Andabaka kod kolega i prijatelja, a bit će izvršeno i psihijatrijsko i finansijsko vještačenje.

Andabak je u jednom predmetu osolobođen optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, te u nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sistemu zlostavljanja na području Livna.

U odvojenom postupku je pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Grborezima kod Livna.

Glavna rasprava u tom predmetu zakazana je za 21. mart.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh